Ga naar de inhoud

Lokaal herdenken: “door het klein te houden, breng je het leed dichterbij” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Rotterdam groeit de aandacht voor het herdenken van lokale bombardementen sinds een paar jaar, zoals in de wijk Tussendijken of op de Treubstraat in Noord. Waar komt de behoefte aan lokaal herdenken opeens vandaan? En moet de koppeling met heden, zoals in Syrië, gemaakt worden?

HERDENKEN
beeld: Matzwart

Voorheen ging in Rotterdam alle aandacht naar het Duitse bombardement van 14 mei 1940. Vanaf 2017 herdenken (oud)-bewoners van het Nieuwe Westen ‘het vergeten bombardement’ in Park 1943 en vanaf 2018 herdenkt de Treubstraat in Rotterdam-Noord ‘de laatste bom op Rotterdam’. Het is opvallend dat bij de bewoners de behoefte is ontstaan om apart van 14 mei en 4 mei te herdenken.

Een van de algemene oorzaken is de grotere behoefte aan lokale stadsidentiteit en aan herdenken in het algemeen, ziet Susan Hogervorst – coauteur van het in 2015 verschenen boek Rotterdam en het bombardement, 75 jaar herinneren en vergeten. Dit zie je ook terug in stille tochten of knuffels bij plekken van ongevallen. Maar zij denkt dat de oorzaak daarnaast ligt bij de specifieke wijze waarop Rotterdam het grote bombardement herdenkt.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Cultuurorganisaties op Zuid vechten voor hun bestaan

    • Kunst en Cultuur

    Drie culturele organisaties op Zuid luiden de noodklok over hun voortbestaan, onder meer tijdens het inspreekmoment over het Cultuurplan 2025-2028 deze woensdag. “De commissie blijkt toondoof voor de breed gedeelde ambitie om Rotterdam-Zuid ook op cultureel gebied te ontwikkelen.” Lees hier hun slotpleidooi en cris de coeur.

  • Onderzoek: hoe staat het Rotterdamse nachtleven ervoor?

    • Kunst en Cultuur

    Het weer leent zich niet meer voor festivals en de dagen worden korter: het nachtseizoen is begonnen. Maar hoe gaat het eigenlijk met de Rotterdamse nacht? Abe Minnema sprak Thys Boer van N8W8 en Mirik Milan van VibeLab over het rapport Creative Footprint Rotterdam, waarin het Rotterdamse uitgaansleven wordt onderzocht.

  • Het Rotterdamse nachtleven heeft bindingsangst

    • Kunst en Cultuur

    Volgens Time Out magazine is Rotterdam één van de beste uitgaanssteden ter wereld. Sharyfah Bhageloe vraagt zich af hoe dat kan, fietsend door de zaterdagnacht op zoek naar een last dance resort, eindigend voor gesloten club- en cafédeuren.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam