Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
HERDENKEN
Beeld door: beeld: Matzwart

Voorheen ging in Rotterdam alle aandacht naar het Duitse bombardement van 14 mei 1940. Vanaf 2017 herdenken (oud)-bewoners van het Nieuwe Westen ‘het vergeten bombardement’ in Park 1943 en vanaf 2018 herdenkt de Treubstraat in Rotterdam-Noord ‘de laatste bom op Rotterdam’. Het is opvallend dat bij de bewoners de behoefte is ontstaan om apart van 14 mei en 4 mei te herdenken.

Een van de algemene oorzaken is de grotere behoefte aan lokale stadsidentiteit en aan herdenken in het algemeen, ziet Susan Hogervorst – coauteur van het in 2015 verschenen boek Rotterdam en het bombardement, 75 jaar herinneren en vergeten. Dit zie je ook terug in stille tochten of knuffels bij plekken van ongevallen. Maar zij denkt dat de oorzaak daarnaast ligt bij de specifieke wijze waarop Rotterdam het grote bombardement herdenkt.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina
MATZWART_LOGO

Matzwart

Illustrator

Matzwart studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als allround ontwerper met een voorliefde voor illustratie. Hij werkt overal waar hij aan WiFi kan komen.

Profiel-pagina