In Rotterdam groeit de aandacht voor het herdenken van lokale bombardementen sinds een paar jaar, zoals in de wijk Tussendijken of op de Treubstraat in Noord. Waar komt de behoefte aan lokaal herdenken opeens vandaan? En moet de koppeling met heden, zoals in Syrië, gemaakt worden?
Voorheen ging in Rotterdam alle aandacht naar het Duitse bombardement van 14 mei 1940. Vanaf 2017 herdenken (oud)-bewoners van het Nieuwe Westen ‘het vergeten bombardement’ in Park 1943 en vanaf 2018 herdenkt de Treubstraat in Rotterdam-Noord ‘de laatste bom op Rotterdam’. Het is opvallend dat bij de bewoners de behoefte is ontstaan om apart van 14 mei en 4 mei te herdenken.
Een van de algemene oorzaken is de grotere behoefte aan lokale stadsidentiteit en aan herdenken in het algemeen, ziet Susan Hogervorst – coauteur van het in 2015 verschenen boek Rotterdam en het bombardement, 75 jaar herinneren en vergeten. Dit zie je ook terug in stille tochten of knuffels bij plekken van ongevallen. Maar zij denkt dat de oorzaak daarnaast ligt bij de specifieke wijze waarop Rotterdam het grote bombardement herdenkt.
Nog geen reactie — begin de discussie!