Ga naar de inhoud

Minicollege: (Voor wie) is Rotterdam een slimme stad? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In dit minicollege gaat ‘slimme stad’-onderzoeker Jiska Engelbert dieper in op de behoefte van de Gemeente Rotterdam een smart city te willen zijn. Want wie heeft er nou precies voordeel van al die technologie, big data en artificiële intelligentie?

“We zien een witte man, op leeftijd, op zijn jacht dobberend. Met korte broek aan, maar wel een keurig overhemd, wat ons doet vermoeden dat het iemand is die business en pleasure goed kan combineren. Een beetje het permanente ‘Zwitsersleven’-gevoel.” Engelbert begint haar college met een beeld van de man die 220 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het Rotterdamse bedrijf L2 Fiber. Het bedrijf dat sinds december vorig jaar is begonnen met de aanleg van bijna 300.000 km kabel voor een glasvezelnetwerk in Rotterdam. Met behulp van digitale informatietechnologie wil de gemeente de stad ‘slimmer’ besturen en beheren. Bijvoorbeeld door het in kaart brengen van Big Data over gezondheid en veiligheid voor Rotterdammers.

Kijk het onderstaande minicollege om erachter komen waarom het misschien niet slim is om in Rotterdam snel internet – verstrekt door een private partij – voor zoete koek te slikken. Waarom wij moeten gaan nadenken over de beweegredenen van deze man en L2 Fiber om hierin te investeren en over de afwezigheid van politiek debat over de aanleg van dit netwerk. En wat betekent dit voor ons Rotterdammers: hoe verhouden wij ons tot die slimme stad?

beeld: www.youtube.com

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures