Ga naar de inhoud

Minicollege: (Voor wie) is Rotterdam een slimme stad? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In dit minicollege gaat ‘slimme stad’-onderzoeker Jiska Engelbert dieper in op de behoefte van de Gemeente Rotterdam een smart city te willen zijn. Want wie heeft er nou precies voordeel van al die technologie, big data en artificiële intelligentie?

“We zien een witte man, op leeftijd, op zijn jacht dobberend. Met korte broek aan, maar wel een keurig overhemd, wat ons doet vermoeden dat het iemand is die business en pleasure goed kan combineren. Een beetje het permanente ‘Zwitsersleven’-gevoel.” Engelbert begint haar college met een beeld van de man die 220 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het Rotterdamse bedrijf L2 Fiber. Het bedrijf dat sinds december vorig jaar is begonnen met de aanleg van bijna 300.000 km kabel voor een glasvezelnetwerk in Rotterdam. Met behulp van digitale informatietechnologie wil de gemeente de stad ‘slimmer’ besturen en beheren. Bijvoorbeeld door het in kaart brengen van Big Data over gezondheid en veiligheid voor Rotterdammers.

Kijk het onderstaande minicollege om erachter komen waarom het misschien niet slim is om in Rotterdam snel internet – verstrekt door een private partij – voor zoete koek te slikken. Waarom wij moeten gaan nadenken over de beweegredenen van deze man en L2 Fiber om hierin te investeren en over de afwezigheid van politiek debat over de aanleg van dit netwerk. En wat betekent dit voor ons Rotterdammers: hoe verhouden wij ons tot die slimme stad?

beeld: www.youtube.com

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Bekijk alle vacatures