Ga naar de inhoud

Powered by EU: negen Rotterdamse projecten met Europese subsidie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wat hebben een half-pipe, de hybride watertaxi en het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College (STC) met elkaar gemeen? Ze bestaan allemaal mede dankzij subsidies van de Europese Unie.

Rotterdam-Eu-projecten
beeld: Nina Fernande

In 2017 droeg de Nederlandse overheid 6,9 miljard af aan de Europese Unie. In de vorm van subsidies en beleidsprogramma’s kregen ‘we’ daar 3,7 miljard voor terug. Wat zien Rotterdammers daarvan? In de aanloop naar de Europese verkiezingen een lijst van negen opmerkelijke, mooie of onverwachte Rotterdamse EU-subsidies.

Op de lijst staan EU-subsidies die in Rotterdam zijn besteed tot vijf jaar terug, toen de vorige parlementsverkiezingen waren. In 2014 maakte Vers Beton ook al eens een dergelijk lijstje.

EU-projecten werken veelal met cofinanciering. Dat betekent dat een gedeelte van het geld ingelegd wordt door de Europese Unie en een ander gedeelte door private partijen of andere publieke partijen. Veel subsidieprogramma’s lopen via het overkoepelende programma ‘Kansen voor West’, een Randstadbreed programma waarin de vier provincies en de vier grote steden samenwerken.

Opvallend aan de lijst, te vinden op www.europaomdehoek.nl, is dat er in Rotterdam veel projecten worden gefinancierd op het gebied van stadsontwikkeling, innovatie, duurzaamheid, onderwijs en kansen op Rotterdam-Zuid.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam