Ga naar de inhoud

Powered by EU: negen Rotterdamse projecten met Europese subsidie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wat hebben een half-pipe, de hybride watertaxi en het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College (STC) met elkaar gemeen? Ze bestaan allemaal mede dankzij subsidies van de Europese Unie.

Rotterdam-Eu-projecten
beeld: Nina Fernande

In 2017 droeg de Nederlandse overheid 6,9 miljard af aan de Europese Unie. In de vorm van subsidies en beleidsprogramma’s kregen ‘we’ daar 3,7 miljard voor terug. Wat zien Rotterdammers daarvan? In de aanloop naar de Europese verkiezingen een lijst van negen opmerkelijke, mooie of onverwachte Rotterdamse EU-subsidies.

Op de lijst staan EU-subsidies die in Rotterdam zijn besteed tot vijf jaar terug, toen de vorige parlementsverkiezingen waren. In 2014 maakte Vers Beton ook al eens een dergelijk lijstje.

EU-projecten werken veelal met cofinanciering. Dat betekent dat een gedeelte van het geld ingelegd wordt door de Europese Unie en een ander gedeelte door private partijen of andere publieke partijen. Veel subsidieprogramma’s lopen via het overkoepelende programma ‘Kansen voor West’, een Randstadbreed programma waarin de vier provincies en de vier grote steden samenwerken.

Opvallend aan de lijst, te vinden op www.europaomdehoek.nl, is dat er in Rotterdam veel projecten worden gefinancierd op het gebied van stadsontwikkeling, innovatie, duurzaamheid, onderwijs en kansen op Rotterdam-Zuid.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam