Ga naar de inhoud

Stadsantropoloog Renée woont op een dak (en onderzoekt wat dat praktisch inhoudt) — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De enorme hoeveelheid platte daken biedt in Rotterdam een vruchtbare bodem voor onderzoek naar nieuwe vormen van wonen. We interviewden Renée Rooijmans, over wat een jaar als bewoner en ‘dakwachter’ van Luchtpark Hofbogen haar leerde.

080519-Vers-Beton-Renee008-Anne-Claire-Lans
beeld: Anne-Claire Lans

Er is een nieuwe soort “natuur” te vinden in Rotterdam. Daken van gebouwen die lange tijd grauw, grijs en doelloos waren krijgen steeds vaker een nieuwe bestemming als park of tuin. Zo opende in 2018 het Luchtpark op de Hofbogen, op de voormalige locatie van het station Hofplein, waar de trein Rotterdammers naar Scheveningen bracht. En dit ‘groene’ dak wordt niet alleen gebruikt om in het gras te luieren, als snelle wandelroute richting het centrum of als lokale moestuin, maar ook als huis. Het huis van stadsantropoloog Renée Rooijmans.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam