Ga naar de inhoud

Stadsantropoloog Renée woont op een dak (en onderzoekt wat dat praktisch inhoudt) — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De enorme hoeveelheid platte daken biedt in Rotterdam een vruchtbare bodem voor onderzoek naar nieuwe vormen van wonen. We interviewden Renée Rooijmans, over wat een jaar als bewoner en ‘dakwachter’ van Luchtpark Hofbogen haar leerde.

080519-Vers-Beton-Renee008-Anne-Claire-Lans
beeld: Anne-Claire Lans

Er is een nieuwe soort “natuur” te vinden in Rotterdam. Daken van gebouwen die lange tijd grauw, grijs en doelloos waren krijgen steeds vaker een nieuwe bestemming als park of tuin. Zo opende in 2018 het Luchtpark op de Hofbogen, op de voormalige locatie van het station Hofplein, waar de trein Rotterdammers naar Scheveningen bracht. En dit ‘groene’ dak wordt niet alleen gebruikt om in het gras te luieren, als snelle wandelroute richting het centrum of als lokale moestuin, maar ook als huis. Het huis van stadsantropoloog Renée Rooijmans.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam