Ga naar de inhoud

Taalles: Hamdi lost de woningnood op

De Somalische Hamdi heeft Nederlandse rangtelwoorden nog niet helemaal onder de knie. Maar zijn enthousiasme steelt het hart van zijn taaldocent Saïd El Haji.

vers_beton_said
beeld: Elzeline Kooy

Ik teken op het bord acht flats van verschillende hoogte en een verschillende hoeveelheid verdiepingen. ‘Je kan er de Bijlmer in zien,’ zeg ik. Maar die kennen zij niet. ‘Je kan er ook Ommoord in zien, als je wilt. Kennen jullie Ommoord?’ Nee. Immers, dit zijn allemaal bewoners van Rotterdam-Zuid. Dat is een wereld op zich.

‘Het doet er niet toe,’ vervolg ik, ‘het gaat om de bewoners. Een van die bewoners is Ali. Ali woont hier.’ Ik wijs op het bord de vijfde verdieping van de derde flat aan. ‘Waar woont Ali? Op de hoeveelste verdieping van de hoeveelste flat?’ vraag ik.

Hamdi steekt voorzichtig een hand op. Hij is een beer van een vent met een door oorlogsgeweld mismaakt gezicht; zijn rechteroog en –mondhoek gaan daardoor nooit helemaal dicht, waardoor hij een griezelige indruk maakt. Misschien is hij daarom zo lief. Hij verontschuldigt zich voor het minste of geringste.

‘Zeg het maar, Hamdi.’
‘Ali woont in vijfde flat in derde verdieping,’ antwoordt hij.
‘Weet je dat zeker? Kijk ’s goed.’
‘Ali woont in derde flat van vijfde verdieping,’ probeert hij weer.
‘Bijna goed. Maar het moet zijn: “Ali woont op de vijfde verdieping van de derde flat” of “Ali woont op de vijfde verdieping in de derde flat”. Let op de voorzetsels en de lidwoorden!’
Hamdi knikt.

Ik richt me tot de hele klas: ‘Wat we in het komende half uur gaan doen is zelf vijf mensen een woning geven. Je mag die vijf mensen zelf bedenken en een naam geven, als je maar de juiste rangtelwoorden, voorzetsels en lidwoorden gebruikt. Je mag samenwerken als je dat fijn vindt.’

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures