Ga naar de inhoud

Woningbouw op Zuid: waar is het ontwerpplezier?

De vernieuwing op Zuid komt behoorlijk op stoom. Nieuwe woningen verrijzen, nieuwe bewoners arriveren. Er zijn afspraken over doelgroepen en woningaantallen. Maar levert de vernieuwing ook overtuigende nieuwe architectuur op?

In het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) is op allerlei manieren becijferd hoe de wijken op Zuid moeten stijgen in de statistieken. De gemeente en het rijk steken er €260 miljoen in, waarvan €160 miljoen voor renovatie en nieuwbouw van woningen. De corporaties investeren naar eigen zeggen ook nog eens €625 miljoen in hun woningen.

Maar doen de ambities ook recht aan de bijzondere bestaande architectuur en stedenbouw van de wijken? Ik trok Bloemhof en Hillesluis in met architectuurfotograaf Ossip van Duivenbode om te bekijken hoe twee nieuw opgeleverde woningcomplexen zich tot de roemrijke architectuurgeschiedenis verhouden.

Bloemhof: hoogtepunt van volkshuisvesting

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam