Ga naar de inhoud

Cultuuradvies IABx legt de stille strijd in de sector bloot — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op 4 juli wordt de uitgangsnota cultuur besproken in de gemeenteraad. Er gingen vele adviezen en rapporten aan vooraf. Een van die trajecten, IABx in 2017, laat zien welke strijd er op de achtergrond gevoerd wordt in de cultuursector. 

cultuur_rotterdam-grassroots
beeld: Elzeline Kooy

In september en oktober 2017 bracht Rotterdam een team van internationale experts bijeen om een advies uit te brengen voor de culturele sector. Het ‘International Advisory Board’, dat eerder vooral over economie ging, kreeg nu de focus op cultuur: IABx. En dat resulteerde in een rapport met een serie aanbevelingen, waaronder: meer aandacht voor de grassroots, de nog ongesubsidieerde, opkomende organisaties binnen de culturele sector.

Maar dat advies kwam niet zonder slag of stoot tot stand. De discussie die gepaard ging met dit adviestraject, legt een kloof bloot in de culturele sector: die tussen generaties, tussen institutioneel en niet-institutioneel en tussen wit en niet-wit.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • In 2002 hingen jonge cultuurmakers ook al aan de bel vanwege hetzelfde fenomeen. Korte samenvatting in Trouw hier en volledig manifest hier (.doc). Tien concrete adviezen die bijna allemaal onverminderd relevant zijn.

 • Goed dat Vers Beton hier aandacht aan besteedt. Een essentiële discussie over de richting van Rotterdam als cultuurstad. Dat is dus de reden dat ik graag Vers Beton financieel ondersteun.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures