Ga naar de inhoud

De Lijnbaan: een noodoplossing die wereldwijd voorbeeld werd — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Lijnbaan, geopend in 1953, is wereldberoemd als Europa’s eerste autovrije winkelpromenade. Ferrie Weeda laat zien hoe dit revolutionaire staaltje stadsinrichting ontstond uit de tijdelijke noodwinkels na het bombardement.

Vers-Beton_Lijnbaan_Ferrie-Weeda_Still005
beeld: OPEN Rotterdam

Samen met de omringende flats, de parkjes en de expeditiestraten is het Lijnbaan-ensemble een revolutionaire manier om de stad in te richten. Het befaamde architectenbureau Van den Broek en Bakema ontwierp een compleet nieuwe wijk waarin wonen, werken, verkeer, recreatie strikt werden gescheiden. Hun basisidee voor de Lijnbaan was een strikte scheiding van stedelijke functies: in feite een deconstructie van de traditionele stad.

Winkels kwamen in lage, langgerekte gebouwen; woningen in hoge, losstaande flats erachter. Ertussenin kwamen expeditiestraten voor de logistiek en parkjes voor recreatie. Het was een voorbeeld van het functionalisme, de architectuurstroming die streefde naar een overzichtelijke, rationeel ingerichte stad. In Rotterdam had deze visie al vanaf de jaren ’20 stevig voet aan de grond gekregen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam