Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers-Beton_Lijnbaan_Ferrie-Weeda_Still005
Beeld door: beeld: OPEN Rotterdam

Samen met de omringende flats, de parkjes en de expeditiestraten is het Lijnbaan-ensemble een revolutionaire manier om de stad in te richten. Het befaamde architectenbureau Van den Broek en Bakema ontwierp een compleet nieuwe wijk waarin wonen, werken, verkeer, recreatie strikt werden gescheiden. Hun basisidee voor de Lijnbaan was een strikte scheiding van stedelijke functies: in feite een deconstructie van de traditionele stad.

Winkels kwamen in lage, langgerekte gebouwen; woningen in hoge, losstaande flats erachter. Ertussenin kwamen expeditiestraten voor de logistiek en parkjes voor recreatie. Het was een voorbeeld van het functionalisme, de architectuurstroming die streefde naar een overzichtelijke, rationeel ingerichte stad. In Rotterdam had deze visie al vanaf de jaren ’20 stevig voet aan de grond gekregen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina