Voor de harddenkende Rotterdammer
10-grootste-huizenbezitters-nina-fernande
Beeld door: beeld: Nina Fernande

De opleving van zowel economie als woningmarkt heeft deze groep huizenbezitters bepaald geen1 windeieren gelegd . Na de crisis zijn hun Rotterdamse vastgoedportefeuilles met totaal ruim 1800 woningen gegroeid. Een toename van 30 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Vers Beton, gebaseerd op informatie aangeleverd door het Kadaster.

Tenminste dertien personen bezitten elk meer dan honderd woningen. Zij verhuren gezamenlijk minstens 3.000  woningen2 (voornamelijk appartementen) in de Maasstad. Op zowel de Zuid- als Noordoever, met een duidelijke concentratie in de oude volkswijken en het centrum. Opvallend is dat enkelen van hen complete flatgebouwen en woonblokken in IJsselmonde en Prins Alexander hebben aangekocht. Deze komen uit de boedel van woningcorporaties en andere (institutionele) beleggers.

Voor je verder leest...

Dit artikel is gebaseerd op ruim vier maanden journalistiek onderzoek van journalist Maurice Geluk. Het onderzoek bestaat uit een analyse van de cijfers, maar ook uit gesprekken met in totaal 30 mensen: makelaars, kleine en grote beleggers, wetenschappers, investeerders, tussenpersonen, woningbezitters, woningzoekenden, vastgoedadvocaten, woningcorporaties en raadsleden. Wil je meer journalistiek onderzoek mogelijk maken? Word dan supporter van Vers Beton.

 1. Het rendement is nu de moeite. Maar, zegt een van hen, jarenlang heb ik geen waardestijging gezien. Ik stond 20 procent in de min. ↩︎
 2. Het Kadaster heeft gekeken naar privébezit, dus woningen op eigen naam in plaats van in een bv, nv of stichting. Waarom? Het aandeel van de groep particuliere beleggers in de totale woningvoorraad is het sterkst gegroeid, schreef Vers Beton eerder in het artikel Hoe meet je de invloed van particuliere beleggers op Rotterdam?. Omdat niet-natuurlijke rechtspersonen zijn uitgesloten, ligt het aantal woningen dat de beleggers in dit artikel bezitten naar alle waarschijnlijkheid hoger. ↩︎
 3. Rotterdam telde in 2018 precies 297.385 woningen. Daarvan zijn circa 57.500 adressen in handen van particuliere beleggers, ruim 19 procent. Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 is hun aandeel in de woningmarkt met bijna 4 procentpunt gestegen (was 15,6 procent). ↩︎
 4. Sociale huur is tot circa 720 euro per maand (en een maximum jaarinkomen per huishouden van 38.000 euro). Middenhuur loopt van 720 tot 1000 euro. ↩︎
 5. Hier geen pandjesprins zoals prins Bernard jr. badinerend door tijdschrift Quote werd genoemd. Uit eerder onderzoek van Het Parool was namelijk gebleken dat hij, tevens eigenaar van circuit Zandvoort, van minstens 349 hoofdstedelijke adressen - gedeeltelijk - eigenaar is. De verhuur van zijn panden ging niet altijd even netjes. Zo werd er sleutelgeld gevraagd.

  https://www.parool.nl/nieuws/zakenprins-bernhard-een-grote-belegger-van-koninklijken-bloede~b2b44e4c/ ↩︎

 6. De gemeente Rotterdam onderscheidt drie groepen particuliere verhuurders. Personen met 1 tot 9, 10 tot 99 en 100 of meer woningen. De kleinste verhuurders zijn het sterkst vertegenwoordigd. ↩︎
 7. Van der Wijk verzilverde onder meer een dubbelcijferig belang in recensiewebsite IENS-Seatme, dat in 2015 werd verkocht aan het Amerikaanse TripAdvisor, en verkocht zijn aandeel in verkeersbordenproducent AGMI. ↩︎
 8. In 1969 begon de gemeente een procedure tegen verschillende Rotterdamse cash and carrybedrijven aan de Kralingseweg en sGravenweg, waaronder de familie Groenewegen. Volgens de familie zaten grootwinkelbedrijven als Albert Heijn achter de pogingen om hen weg te krijgen, tekende Het Vrije Volk op.

  https://schiedam.courant.nu/issue/VV/1969-02-06/edition/0/page/1?query= ↩︎

 9. In 2007 kocht Looije de kantoorpanden aan de Mathenesserweg waar RTV Rijnmond eerder was gevestigd. Hij trok daarin op met belegger Van der Eijk die ook in deze lijst is opgenomen.

  https://propertynl.com/Nieuws/Looije-Properties-en-Van-der-Eijk-Beheer-kopen-RTV-Rijnmond-locatie-te-Rotterdam/54e14c1b0b94466a9fff63d9527794b8 ↩︎

 10. Loek is de broer van Hans Vervat, voormalig havenwethouder in Rotterdam en tevens eigenaar van sjordersbedrijf Matrans. Begin 2019 werd bekend dat Vervat Vastgoed voor 20 miljoen euro het Havenziekenhuis heeft gekocht van het Erasmus MC.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/24/havenziekenuis-naar-projectontwikkelaar-vervat-vastgoed-a3651472 ↩︎

 11. Het Kadaster heeft in het kader van de privacy slechts achternaam plus het daaraan gekoppelde aantal Rotterdamse woningen verstrekt. Dat gaf de nodige problemen tijdens de uitvoering van dit onderzoek. Vind maar eens een De Vries met als enige andere aanwijzing: 49 panden. ↩︎
 12. Van Herk volgde bijna 40 jaar geleden zijn vader op. Hij bouwde diens vastgoedimperium uit tot een ontzagwekkende portefeuille bomvol woningen, winkels en kantoren. Sinds de eeuwwisseling participeert de ondernemer, die lijdt aan aan multiple sclerose, tevens op grote schaal in biotechbedrijven. ↩︎
 13. De familie kocht in 2016, onder de noemer Stichting Nieuw Thuis Rotterdam, circa tweehonderd woningen om statushouders in te huisvesten. ↩︎
Wie bezit onze stad?
Portret-MG-2014-tumbnail

Maurice Geluk

Chef onderzoeksredactie

Werkte in 2019 en 2020 bij Vers Beton als chef van de onderzoeksredactie. Schreef over particuliere woningbeleggers, repressief nachthorecabeleid en filantroop Van der Vorm. 

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina