Ga naar de inhoud

Dramatisch afscheid van het Dijkzigt ziekenhuis

Ferrie Weeda brengt een dramatisch laatste bezoek aan zijn geboortehuis, tijdens de Operadagen. “Een roadmovie met het gebouw als landschap en een soundtrack van jazz, folklore en cantates”

De geur is weg. Mijn geboortehuis wordt gesloopt maar de ziel is er al uit. Het ruikt hier naar niks. Geboortehuis klinkt romantisch, maar het is dus een ziekenhuis: het Dijkzigt Ziekenhuis ofwel ‘Erasmus MC’. Het sterfproces duurt lang: de naam Dijkzigt verdween al in 2002. Het definitieve afscheid vindt plaats tijdens de Operadagen.

We melden ons bij gebouw-Z. Vroeger ging je aan de ‘achterkant’ naar binnen, via de futuristische 1968-uitbreiding met betonnen elementen, koelkastgevel en vliegtuigraampjes. Ik zeg trouwens ‘achterkant’ omdat ik – vanuit mijn thuisbasis Delfshaven – altijd om het hoofdgebouw heen moest.

Binnen waande je je in Stanley Kubrick-decor. Overal ronde vormen en hallucinerende kleuren: bruin, oranje, groen, paars. Gevelplaten van geanodiseerd aluminium. De geur van medicatie en ontsmettingsmiddel. Ik ben geboren in een psychedelisch ruimteschip.

‘Gebouw Z’ – dat is de Z van zuster. Het zusterhuis, een soort galerijflat, was via een lager gebouw verbonden aan het kolossale ‘beddenhuis’. Daar pasten 1000 patiënten in. De jaren ’50-gebouwen waren via gangen, sluizen en luchtbruggen gekoppeld aan nieuwere delen van het complex. Een stad in de stad.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam