Ga naar de inhoud

“Echte vooruitgang zet het kind centraal”

De afgelopen jaren is er in Rotterdam hard gewerkt aan wat nu stadsbreed de ‘mobiliteitstransitie’ wordt genoemd. Maar de mobiliteitstransitie gaat nog voorbij aan degenen waarom het draait, betoogt Jorn Wemmenhove.

DSC6311-Pretorialaan
beeld: Hielke Zevenbergen

Er is veel bereikt, de afgelopen jaren. De auto is niet meer de heilige koe, het stalen ros verovert de straat. De paardenkracht komt steeds meer uit elektrisch aangedreven deelsystemen. Multimodaal is het devies, en eindelijk wordt ook de voetganger op een voetstuk geplaatst (het internationale voetgangerscongres Walk21 is nog maar het begin).

Nog mooier, het gaat niet alleen om de ‘happy few’, maar om mobiliteitsgeluk voor iedereen. Rotterdam werkt aan een stad op maat van de mens waar mobiliteit niet alleen over van A naar B gaat, maar over plekken die mensen samenbrengen.Deze manier van denken over mobiliteit is al een hele vooruitgang, maar de vertraging gaat nog niet snel genoeg. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam