Ga naar de inhoud

Kap negenduizend bomen zet verhoudingen in Lage Bergse Bos op scherp — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In het Rottemerengebied kapt Staatsbosbeheer duizenden essen- en andere bomen, naar aanleiding van de schimmelziekte essentaksterfte. Op dat beleid klinkt niet alleen kritiek, maar het roept ook vragen op over de bestuurlijke controle op dit bosbeheer met Rotterdams geld.

VERS-BETON-KAPPEN-LAGE-BERGSE-BOS-ROTTERDAM-JUNI-2019-LISA-DIEDERIK-C-19
beeld: Lisa Diederik

“Het massale kappen van de bomen in het stadsbos bij Hillegersberg door Staatsbosbeheer staat lijnrecht tegenover de strategie die de stad Rotterdam zelf voert rondom zieke essenbomen”, opent Pieter Bolle. Hij is bestuurslid van de Rotterdamse Bomenridders en heeft hiervoor 40 jaar ‘in de bomen’ gewerkt binnen de gemeente Rotterdam.

“Ze kappen hele hectares bos tegelijk , omdat er zieke essen te zien zijn. Het is net een woestijn, waar zij gerooid hebben, en met zeer grof materieel [aan de Bleiswijkse zoom, red].” Het protocol van essentaksterfte dat Rotterdam in de stad hanteert is genuanceerder. “Dat schrijft voor elke essenboom per stuk te beoordelen of ‘ie aangetast is en eventueel weg te halen”, weet Bolle.

De Stichting Bomenridders ontstond in 1997 nadat een bewoner van Hoogvliet in ridderkledij protesteerde tegen de kap van bomen voor een winkelcentrum. Al snel werden ze gevreesd door de ambtenaren, zoals Bolle toen zelf was. Toen hij zes jaar geleden met pensioen ging, sloot hij zich aan bij de Bomenridders. “Ik vond daarvoor al vaak dat ze eigenlijk wel gelijk hadden”, vertelt hij. “Waarom moet een monumentale boom wijken voor een winkelcentrum?”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures