Ga naar de inhoud

Marc Schuilenburg: “Ik mis sociale verbeeldingskracht op het stadhuis” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De hysterie domineert het wereldtoneel. Volgens criminoloog Marc Schuilenburg gaat er geen dag voorbij waarop ze niet aan je oog voorbijtrekt. Marianne Klerk interviewde hem over hoe hysterie in Rotterdam huishoudt en wat de gemeente daarin beter kan doen.

Marc-Schuilenburg-Daphne-van-Drenth-1
beeld: Daphne van Drenth

“In de krant, op televisie, in alledaagse gesprekken, in de politiek: het beeld van hysterische burgers en politici die overdreven opgewonden reageren, blijft op het netvlies hangen.” In zijn onlangs verschenen boek Hysterie. Een cultuurdiagnose onderzoekt Schuilenburg dit verschijnsel. Twee hoofdstukken zijn geheel gewijd aan Rotterdam: over het burgerparticipatieproject ‘Buurt Bestuurt’ in Hillesluis en de Afrikaanderrellen in augustus 1972 in de Afrikaanderwijk.

 

Je schrijft dat we in hysterische tijden leven. Wat bedoel je daarmee?

“We leven in tijden waarin mensen zich voortdurend over alles lijken op te winden. Ik heb hysterie ook zo benaderd: niet als een ziektebeeld, maar in sociologische zin, met als belangrijke vraag: waarom mensen hysterisch gedrag vertonen. Het grote doel was om  hysterie niet te zien als iets irrationeels, maar om de symptomen erachter te onderzoeken. Die kunnen namelijk wel degelijk reëel zijn.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Wil je je inzetten voor de rechtsstaat? Word dan lid van een politieke partij

    • Politiek

    Wie weleens demonstreert kan zomaar in een protestmenigte denken: ‘Daar staan we weer.’ Toch is juist nu het moment om de straat op te gaan voor onze democratie en rechtsstaat. Maar je kan ook andere dingen doen. Lid worden van een politieke partij, bijvoorbeeld. Eeva Liukku: “Als lid kun je de politieke koers van een partij bepalen.”

  • Herstelschandaal: discussies over of een fiets of blik verf wel echt nodig is

    • Zorg en Welzijn

    Dit nooit weer, was de belofte na het toeslagenschandaal. Maar burgers vertrouwen is lastig voor ambtenaren. Dat blijkt wel uit de hersteloperatie voor toeslagenouders – deels een taak van de gemeente – die óók dreigt te mislukken. Wie kan het vertrouwen tussen burgers en overheid herstellen? Vers Beton zocht het uit.

  • In Rotterdam groeit kansenongelijkheid en dat is geen toeval — het is beleid

    • Politiek

    Geen huisarts kunnen vinden, minder trams, slechte onderwijsresultaten, geen kunst en cultuur in de buurt: waar je woont bepaalt je kansen. En in Rotterdam groeit die kansenongelijkheid; armere wijken leveren in, terwijl rijke buurten hun voorzieningen behouden. Matin Daftari: “Het beleid van ons stadsbestuur versterkt de segregatie en ongelijkheid alleen maar.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam