Ga naar de inhoud

Minicollege: Moet Rotterdam grote filantropen in de tang houden? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een paar weken geleden trok de filantropische stichting Droom en Daad een gift in van 50 miljoen voor de verbouwing van museum Boijmans Van Beuningen. De eis van stichtingsdirecteur Wim Pijbes was een ‘plek aan tafel’ in de Raad van Toezicht. Het museum weigerde op grond van de gemeentelijke Code of Governance. 

Het conflict roept de vraag op: moet Rotterdam grote filantropen in de tang houden? In dit minicollege geeft Lucas Meijs, hoogleraar Strategic Philanthropy and Volunteering, antwoord. Het doet denken aan een dichtregel van de Rotterdammer Willem Elsschot: “want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”. Hoe democratiseren we filantropie?

Meijs: “Oftewel: hoe zorg je ervoor dat het niet een beslissing is van 5 mensen in een kantoortje?” De hoogleraar legt uit waarom filantropie goed is voor Rotterdam. “Zonder filantropie zou Rotterdam niet Rotterdam zijn.”

Maar er zitten ook minder goede kanten aan filantropie. Hij benoemt de drie belangrijkste falen van filantropie: paternalisme, particularisme en amateurisme. Ten slotte geeft hij antwoord op de vraag hoe wij filantropie beter kunnen maken. “De oplossing zit in een democratisering van de filantropie van met name het grote geld. Ik geef er vandaag twee ‘participatory philanthropy’ en ‘giving circles’.” Kijk hier het minicollege terug:

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures