Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Het conflict roept de vraag op: moet Rotterdam grote filantropen in de tang houden? In dit minicollege geeft Lucas Meijs, hoogleraar Strategic Philanthropy and Volunteering, antwoord. Het doet denken aan een dichtregel van de Rotterdammer Willem Elsschot: “want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”. Hoe democratiseren we filantropie?

Meijs: “Oftewel: hoe zorg je ervoor dat het niet een beslissing is van 5 mensen in een kantoortje?” De hoogleraar legt uit waarom filantropie goed is voor Rotterdam. “Zonder filantropie zou Rotterdam niet Rotterdam zijn.”

Maar er zitten ook minder goede kanten aan filantropie. Hij benoemt de drie belangrijkste falen van filantropie: paternalisme, particularisme en amateurisme. Ten slotte geeft hij antwoord op de vraag hoe wij filantropie beter kunnen maken. “De oplossing zit in een democratisering van de filantropie van met name het grote geld. Ik geef er vandaag twee ‘participatory philanthropy’ en ‘giving circles’.” Kijk hier het minicollege terug:

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina