Ga naar de inhoud

Minicollege: Moet Rotterdam grote filantropen in de tang houden? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een paar weken geleden trok de filantropische stichting Droom en Daad een gift in van 50 miljoen voor de verbouwing van museum Boijmans Van Beuningen. De eis van stichtingsdirecteur Wim Pijbes was een ‘plek aan tafel’ in de Raad van Toezicht. Het museum weigerde op grond van de gemeentelijke Code of Governance. 

Het conflict roept de vraag op: moet Rotterdam grote filantropen in de tang houden? In dit minicollege geeft Lucas Meijs, hoogleraar Strategic Philanthropy and Volunteering, antwoord. Het doet denken aan een dichtregel van de Rotterdammer Willem Elsschot: “want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”. Hoe democratiseren we filantropie?

Meijs: “Oftewel: hoe zorg je ervoor dat het niet een beslissing is van 5 mensen in een kantoortje?” De hoogleraar legt uit waarom filantropie goed is voor Rotterdam. “Zonder filantropie zou Rotterdam niet Rotterdam zijn.”

Maar er zitten ook minder goede kanten aan filantropie. Hij benoemt de drie belangrijkste falen van filantropie: paternalisme, particularisme en amateurisme. Ten slotte geeft hij antwoord op de vraag hoe wij filantropie beter kunnen maken. “De oplossing zit in een democratisering van de filantropie van met name het grote geld. Ik geef er vandaag twee ‘participatory philanthropy’ en ‘giving circles’.” Kijk hier het minicollege terug:

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bekijk alle vacatures