Ga naar de inhoud

Taalles: Man in nood

Taaldocent Said el Haji heeft deze week te dealen met het eergevoel van de enige aanwezig man in zijn klas…

Misschien kwam het doordat Manchu al een paar lessen afwezig was. Zonder Manchu was Hamdi maar de enige mannelijke cursist in de groep. Dat doet iets met een man als hij. De les stond geheel in het teken van het persoonlijk voornaamwoord en dus schreef ik eerst op het bord alle persoonlijk voornaamwoorden op. Er gingen algauw geluiden op van herkenning, we hadden immers al genoegzaam geoefend met de vervoeging van werkwoorden, waarbij het persoonlijk voornaamwoord zoals u wellicht weet van het grootste belang is omdat het de vorm van het werkwoord bepaalt. Daarna deelde ik stencils uit met daarop twee oefenopdrachten. De eerste opdracht was een invuloefening waarbij steeds uit drie persoonlijk voornaamwoorden gekozen moest worden. We deden dit gezamenlijk en één voor één, zodat iedereen minstens één keer aan de beurt kwam. Degene die het luidst meedeed, vooral als hij niet aan de beurt was, was onze Hamdi.

Hij was als een kind dat nooit geleerd heeft om te delen. Dat het niettemin telkens fout was wat hij riep, vond hij niet eens belangrijk. Belangrijker was zijn eergevoel. Want wat als nou bleek dat hij, Hamdi, de enige mannelijke cursist in de klas, ook nog eens de enige was die het persoonlijk voornaamwoord niet snapte? Straks ging die oude taart genaamd Bushra, die dacht dat ze zo geweldig slim was, hem uitlachen. Dat had ze ook een keer bij Manchu gedaan en dat was niet leuk, sterker nog: het was ronduit schandelijk.
Aangekomen bij de tweede oefening droeg ik de cursisten op om van alle zinnen die zojuist de revue waren gepasseerd vraagzinnen te maken. ‘Let op de plaats van het persoonlijk voornaamwoord,’ attendeerde ik. ‘Bij een vraagzin ruilt het persoonlijk voornaamwoord van plaats met het werkwoord. Het werkwoord gaat van de tweede plaats in de zin naar de eerste plaats. “Ik ga naar huis” wordt “Ga ik naar huis?”. En “Hij leest een boek” wordt “Leest hij een boek?” Is dat duidelijk?’ Ik keek iedereen in de ogen aan en iedereen keek mij evengoed in de ogen aan en ze knikten erbij ten teken dat het duidelijk was.
Hamdi zei: ‘Ik snap. Duidelijk.’

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam