Ga naar de inhoud

Toekomst Spaanse Polder: liever geen bakfietsmoeders en boodschappenVolvo’s — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeenten Schiedam en Rotterdam zien kansen in de ooit verweesde Spaanse Polder. Ze zijn niet de enige: zo strijken binnenkort een luxe hotel en een Porschedealer neer. De gemeente betrekt de huidige ondernemers in het gebied bij de ontwikkeling van hun terrein. Dat gaat niet zonder kleerscheuren.

spaanse_polder_lvd_5
beeld: Loes van Duijvendijk

Samen met ’s Gravelandsepolder en Noord-West vormt de Spaanse Polder het grootste aaneengesloten industriegebied van West-Europa. Het terrein bestaat uit 445 hectare en 1465 bedrijven. Jarenlang werd het gebied geteisterd door criminaliteit en louche ondernemers. De verwaarlozing van het gebied, de ernstige criminele problemen die daarop volgden, de noodkreet van ondernemers en het recente lik-op-stuk-beleid zijn breed uitgemeten. 

Cok Verkleij, vicevoorzitter van Rotterdams Ondernemersbelang, kent het gebied en haar historie op zijn duimpje. “Vijftien jaar is het hier een luilekkerland voor criminelen geweest. De politie kwam alleen als er brand was. Langzaam is zo de verloedering ontstaan.”

Aan tafel op zijn kantoor paft hij er lustig op los. De geplande rondleiding is uitgesteld, want buiten regent het pijpenstelen en dat maakt ‘zijn’ gebied weinig aantrekkelijk. De ondernemer vertelt vijfenveertig minuten onafgebroken. Een van zijn belangrijkste punten is dat aan de ellende in de Spaanse Polder pas echt een einde kwam na een persoonlijk bezoek van Ahmed Aboutaleb begin 2017. De burgemeester stelde niet alleen een stadsmarinier aan die bij elk bedrijf aanbelde om te kijken wie en wat er achter de voordeur huisde,  hij zorgde ook voor extra politiecapaciteit. Tijdens grootscheepse acties werden gestolen auto’s in beslag genomen. Tientallen autobedrijven vertrokken. De ondernemer wijst naar buiten: “Dit is het oude stuk, hier is het opknappen begonnen.”

Verkleij vindt het tijd om vooruit te kijken, want aan alle ellende is genoeg aandacht besteed. Of hij een droom heeft voor het gebied? “Dat we hier detailhandel krijgen en het overdag, ’s avonds en in de weekenden een levendig en aantrekkelijk gebied wordt.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam