Ga naar de inhoud

Toekomst Spaanse Polder: liever geen bakfietsmoeders en boodschappenVolvo’s — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeenten Schiedam en Rotterdam zien kansen in de ooit verweesde Spaanse Polder. Ze zijn niet de enige: zo strijken binnenkort een luxe hotel en een Porschedealer neer. De gemeente betrekt de huidige ondernemers in het gebied bij de ontwikkeling van hun terrein. Dat gaat niet zonder kleerscheuren.

spaanse_polder_lvd_5
beeld: Loes van Duijvendijk

Samen met ’s Gravelandsepolder en Noord-West vormt de Spaanse Polder het grootste aaneengesloten industriegebied van West-Europa. Het terrein bestaat uit 445 hectare en 1465 bedrijven. Jarenlang werd het gebied geteisterd door criminaliteit en louche ondernemers. De verwaarlozing van het gebied, de ernstige criminele problemen die daarop volgden, de noodkreet van ondernemers en het recente lik-op-stuk-beleid zijn breed uitgemeten. 

Cok Verkleij, vicevoorzitter van Rotterdams Ondernemersbelang, kent het gebied en haar historie op zijn duimpje. “Vijftien jaar is het hier een luilekkerland voor criminelen geweest. De politie kwam alleen als er brand was. Langzaam is zo de verloedering ontstaan.”

Aan tafel op zijn kantoor paft hij er lustig op los. De geplande rondleiding is uitgesteld, want buiten regent het pijpenstelen en dat maakt ‘zijn’ gebied weinig aantrekkelijk. De ondernemer vertelt vijfenveertig minuten onafgebroken. Een van zijn belangrijkste punten is dat aan de ellende in de Spaanse Polder pas echt een einde kwam na een persoonlijk bezoek van Ahmed Aboutaleb begin 2017. De burgemeester stelde niet alleen een stadsmarinier aan die bij elk bedrijf aanbelde om te kijken wie en wat er achter de voordeur huisde,  hij zorgde ook voor extra politiecapaciteit. Tijdens grootscheepse acties werden gestolen auto’s in beslag genomen. Tientallen autobedrijven vertrokken. De ondernemer wijst naar buiten: “Dit is het oude stuk, hier is het opknappen begonnen.”

Verkleij vindt het tijd om vooruit te kijken, want aan alle ellende is genoeg aandacht besteed. Of hij een droom heeft voor het gebied? “Dat we hier detailhandel krijgen en het overdag, ’s avonds en in de weekenden een levendig en aantrekkelijk gebied wordt.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures