Ga naar de inhoud

Toekomst Spaanse Polder: liever geen bakfietsmoeders en boodschappenVolvo’s — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeenten Schiedam en Rotterdam zien kansen in de ooit verweesde Spaanse Polder. Ze zijn niet de enige: zo strijken binnenkort een luxe hotel en een Porschedealer neer. De gemeente betrekt de huidige ondernemers in het gebied bij de ontwikkeling van hun terrein. Dat gaat niet zonder kleerscheuren.

spaanse_polder_lvd_5
beeld: Loes van Duijvendijk

Samen met ’s Gravelandsepolder en Noord-West vormt de Spaanse Polder het grootste aaneengesloten industriegebied van West-Europa. Het terrein bestaat uit 445 hectare en 1465 bedrijven. Jarenlang werd het gebied geteisterd door criminaliteit en louche ondernemers. De verwaarlozing van het gebied, de ernstige criminele problemen die daarop volgden, de noodkreet van ondernemers en het recente lik-op-stuk-beleid zijn breed uitgemeten. 

Cok Verkleij, vicevoorzitter van Rotterdams Ondernemersbelang, kent het gebied en haar historie op zijn duimpje. “Vijftien jaar is het hier een luilekkerland voor criminelen geweest. De politie kwam alleen als er brand was. Langzaam is zo de verloedering ontstaan.”

Aan tafel op zijn kantoor paft hij er lustig op los. De geplande rondleiding is uitgesteld, want buiten regent het pijpenstelen en dat maakt ‘zijn’ gebied weinig aantrekkelijk. De ondernemer vertelt vijfenveertig minuten onafgebroken. Een van zijn belangrijkste punten is dat aan de ellende in de Spaanse Polder pas echt een einde kwam na een persoonlijk bezoek van Ahmed Aboutaleb begin 2017. De burgemeester stelde niet alleen een stadsmarinier aan die bij elk bedrijf aanbelde om te kijken wie en wat er achter de voordeur huisde,  hij zorgde ook voor extra politiecapaciteit. Tijdens grootscheepse acties werden gestolen auto’s in beslag genomen. Tientallen autobedrijven vertrokken. De ondernemer wijst naar buiten: “Dit is het oude stuk, hier is het opknappen begonnen.”

Verkleij vindt het tijd om vooruit te kijken, want aan alle ellende is genoeg aandacht besteed. Of hij een droom heeft voor het gebied? “Dat we hier detailhandel krijgen en het overdag, ’s avonds en in de weekenden een levendig en aantrekkelijk gebied wordt.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures