Ga naar de inhoud

Zonder investeringen geen bloeiende cultuurstad

Hoe kan de gemeente haar ambities voor een bruisende, inclusieve en eerlijke kunst- en cultuursector waarmaken? Het antwoord begint met een i, betoogt raadslid Elene Walgenbach (D66). “Willen we het huidige productieniveau behouden, dan moet er geld bij.”

VersBeton-1600×900
beeld: Laura Liza

Rotterdam bruist. En daar speelt de cultuursector een cruciale rol in. Het Rotterdamse college is zich daarvan bewust en toont zich ambitieus: het is tijd om ruimte te geven aan nieuw talent en een breder publiek. Een lang gekoesterde droom van D66. De vraag is alleen hoe we deze ambities gaan betalen. Als we niet meer investeren dan vrezen wij voor een verschralende cultuursector, waarin er steeds minder geld zal zijn voor daadwerkelijke kunst en cultuur omdat het budget opgaat aan huisvesting en andere overheadkosten.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het stiekem afschaffen van de Percentageregeling voelde voor Rotterdamse kunstenaars als een brute straatroof

    • Kunst en Cultuur

    Siebe Thissen breekt een lans voor het opnieuw invoeren van de Percentageregeling Beeldende Kunst, die de gemeente in 2005 stilletjes (of onwetend?) afschafte. Met de regeling mag 1% van de gemeentelijke bouwkosten worden besteed aan het verfraaien van gebouwen en beeldende kunst.

  • “In de Rotterdamse cultuur worden de grote organisaties groter en de kleine kleiner”

    • Kunst en Cultuur

    Hoe moet het verder met kunstenaarscollectief TimeWindow in het Zomerhofkwartier, nu het geen geld meer krijgt uit het Cultuurplan? Mede-oprichter Jette Schneider ziet het somber in: “Over niet al te lange tijd hebben we nieuwe manieren nodig om makers in de stad te houden. Want voordat je het weet verdwijnt die mooie, creatieve, slagvaardige cultuur uit de stad.” Een interview.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam