Ga naar de inhoud

“Achter het Rotterdamse slavernijverleden staat geen punt maar een komma” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de onlangs verschenen Gids Slavernijverleden Nederland staan vijf Rotterdamse locaties. Het is een startpunt van het – noodzakelijk – proces waarin Rotterdam haar slavernijverleden gaat opschrijven en onderwijzen. Marianne Klerk interviewt de makers van de Rotterdamse selectie.

Slavernijgeschiedenis-_-Ez-Silva_3360-x-1880
beeld: Ez Silva

De onlangs verschenen Gids Slavernijverleden Nederland presenteert honderd locaties die sterk verbonden zijn met het slavernijverleden: vijf per stad of regio. Ook Rotterdam komt aan bod. Rotterdam was immers betrokken bij de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC) en herbergde het op een na grootste particuliere slavenhandelshuis van Nederland. Ook werd in Rotterdam de allereerste petitie voor afschaffing van de slavernij aan de koning verstuurd. Dit verleden is vrij onbekend. 

Historicus Rowan van der Stelt, kunstenaar Serana Angelista (beiden van Counter/Narratives, platform voor het vertellen van verborgen verhalen zoals over het koloniale verleden) en journalist-historicus Tessa Hofland, onderzochten en selecteerden de vijf Rotterdamse locaties: koloniaal handelshart de Boompjes, de Engelse Kerk St Mary’s, het VOC-magazijn in Delfshaven, Surinaamse organisatie Wi Masanga en het Slavernijmonument op de Lloydkade. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Punk’s not dead in Rotterdam

    • Kunst en Cultuur

    Punkliefhebbers Timo Croes en Gary van Niks hadden genoeg van het reizen naar Amsterdam of Antwerpen voor punkconcerten en richten Nospray op, een organisatie die punkbands naar Rotterdam haalt. “Uiteindelijk zijn we het maar zelf hier gaan organiseren.”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam