In de onlangs verschenen Gids Slavernijverleden Nederland staan vijf Rotterdamse locaties. Het is een startpunt van het – noodzakelijk – proces waarin Rotterdam haar slavernijverleden gaat opschrijven en onderwijzen. Marianne Klerk interviewt de makers van de Rotterdamse selectie.
De onlangs verschenen Gids Slavernijverleden Nederland presenteert honderd locaties die sterk verbonden zijn met het slavernijverleden: vijf per stad of regio. Ook Rotterdam komt aan bod. Rotterdam was immers betrokken bij de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC) en herbergde het op een na grootste particuliere slavenhandelshuis van Nederland. Ook werd in Rotterdam de allereerste petitie voor afschaffing van de slavernij aan de koning verstuurd. Dit verleden is vrij onbekend.
Historicus Rowan van der Stelt, kunstenaar Serana Angelista (beiden van Counter/Narratives, platform voor het vertellen van verborgen verhalen zoals over het koloniale verleden) en journalist-historicus Tessa Hofland, onderzochten en selecteerden de vijf Rotterdamse locaties: koloniaal handelshart de Boompjes, de Engelse Kerk St Mary’s, het VOC-magazijn in Delfshaven, Surinaamse organisatie Wi Masanga en het Slavernijmonument op de Lloydkade.
Nog geen reactie — begin de discussie!