Ga naar de inhoud

“Achter het Rotterdamse slavernijverleden staat geen punt maar een komma” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de onlangs verschenen Gids Slavernijverleden Nederland staan vijf Rotterdamse locaties. Het is een startpunt van het – noodzakelijk – proces waarin Rotterdam haar slavernijverleden gaat opschrijven en onderwijzen. Marianne Klerk interviewt de makers van de Rotterdamse selectie.

Slavernijgeschiedenis-_-Ez-Silva_3360-x-1880
beeld: Ez Silva

De onlangs verschenen Gids Slavernijverleden Nederland presenteert honderd locaties die sterk verbonden zijn met het slavernijverleden: vijf per stad of regio. Ook Rotterdam komt aan bod. Rotterdam was immers betrokken bij de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC) en herbergde het op een na grootste particuliere slavenhandelshuis van Nederland. Ook werd in Rotterdam de allereerste petitie voor afschaffing van de slavernij aan de koning verstuurd. Dit verleden is vrij onbekend. 

Historicus Rowan van der Stelt, kunstenaar Serana Angelista (beiden van Counter/Narratives, platform voor het vertellen van verborgen verhalen zoals over het koloniale verleden) en journalist-historicus Tessa Hofland, onderzochten en selecteerden de vijf Rotterdamse locaties: koloniaal handelshart de Boompjes, de Engelse Kerk St Mary’s, het VOC-magazijn in Delfshaven, Surinaamse organisatie Wi Masanga en het Slavernijmonument op de Lloydkade. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam