Ga naar de inhoud

Begeleiding van de gedwongen verhuizing van huurders Almondestraat is voorbeeld voor Zuid — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De sloopplannen op Zuid zijn veel in het nieuws, zoals in de Tweebosbuurt in Feijenoord. Maar ook in andere stadswijken wordt volop gesloopt, zoals de Almondestraat in Noord. Teun van den Ende tekent de verhalen op van huurders die daar gedwongen vertrekken.

Op het stoepje voor de huurwoningen aan de Almondestraat zitten twee mannen. Eén kijkt rustig voor zich uit, de ander leest een boek. De portiekdeur achter hen staat wagenwijd open. Er lijkt weinig aan de hand in dit rustige buurtje. Totdat je achter de voordeur komt, waar een grote verhuizing op gang is gekomen. In 2020 verdwijnen de 52 woningen namelijk onder de slopershamer. Oorzaak: funderingsproblemen.

Samen met fotograaf Frank Hanswijk bezocht ik de huurders aan de Almondestraat, deel van de Agniesebuurt in Rotterdam Noord. We tekenden hun verhalen op en vroegen naar hun toekomstplannen. Hoe voelt het om weg te moeten? En lukt het ze een nieuwe sociale huurwoning te vinden in de stad waar de druk op de huizenmarkt maar blijft stijgen?

Buurthuisbingo

Al één reactie — discussieer mee!

 • Een goed voorbeeld van Havensteder hoe de begeleiding van sloop zou moeten
  -Een duidelijke verklaring van het waarom aan bewoners, in dit geval funderingsproblemen.
  -Kleine aantallen, dan is herhuisvesting binnen de buurt mogelijk.
  – Een intensieve en creatieve begeleiding van de herhuisvesting
  – Plus aandacht voor de leefbaarheid van de buurt tijdens het proces.
  Vergelijk dit eens met het gedrag van Vestia in de Tweebosbuurt en ook elders. De rechtszaak is op 14 augustus. Ik hoop de Vers Beton dit proces kritisch blijft volgen

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam