Ga naar de inhoud

Boekhandel Amesz weet wat Kralingen leest: “Het moet wel kwaliteit hebben” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Deze zomer schenken we extra aandacht aan bijzondere ondernemers en winkeliers in de stad. Boekhandel Amesz is al sinds 1886 een begrip in Kralingen. Daarmee is het de oudste boekwinkel in Rotterdam. Die lange geschiedenis speelt uiteraard een rol in hoe de zussen Marga en Miriam Roodhorst de winkel runnen. Als geen ander kennen zij hun lezerspubliek.

z
beeld: Frank Hanswijk

In het kantoortje liggen papiertjes met lijsten, waarop de zussen en hun drie medewerkers bijhouden wie welke titels al gekocht heeft voor een bepaalde jarige. “Om te voorkomen dat ze straks met hetzelfde boek op de verjaardag aankomen”, lacht Miriam.

Jaren terug ging een Harry Potter-deel in de verkoop met een embargo erop tot middernacht. Eén jonge klant ging de volgende dag op vakantie, maar een embargo kun je daarvoor niet breken. Dus sprak Miriam Roodhorst af dat hij in alle vroegte het boek mocht komen kopen. Een volgeladen auto rijdt voor, het jongetje stapt uit, betaalt gepast contant en stapt weer in. Jaren later komt hij terug met zijn eigen kinderen. Dat is hoe de dingen gaan bij boekhandel Amesz, een begrip in Kralingen.

Inmiddels wordt de oudste boekhandel van Rotterdam gerund door de zussen Marga en Miriam Roodhorst, de vierde generatie. Hun vader, Gijs Roodhorst, stond maar liefst 43 jaar achter de toonbank. Hij nam de winkel over van zijn vader Freek, die samen met de weduwe Amesz en diens zus Gretha de winkel bestierde na het overlijden van stichter Jacobus Amesz in 1934. Die begon de winkel in 1886. Sinds de verhuizing in 1895 naar de Avenue Prins Alexander, nu de Voorschoterlaan, verkoopt Amesz de boeken al vanuit hetzelfde pand. “Dat is een lange geschiedenis, ja”, beaamt Miriam. “Natuurlijk speelt onze historie een rol, ook voor onze klanten. Ze kwamen als kind al hier, en nu nemen ze hun eigen kinderen mee.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures