Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
z
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

In het kantoortje liggen papiertjes met lijsten, waarop de zussen en hun drie medewerkers bijhouden wie welke titels al gekocht heeft voor een bepaalde jarige. “Om te voorkomen dat ze straks met hetzelfde boek op de verjaardag aankomen”, lacht Miriam.

Jaren terug ging een Harry Potter-deel in de verkoop met een embargo erop tot middernacht. Eén jonge klant ging de volgende dag op vakantie, maar een embargo kun je daarvoor niet breken. Dus sprak Miriam Roodhorst af dat hij in alle vroegte het boek mocht komen kopen. Een volgeladen auto rijdt voor, het jongetje stapt uit, betaalt gepast contant en stapt weer in. Jaren later komt hij terug met zijn eigen kinderen. Dat is hoe de dingen gaan bij boekhandel Amesz, een begrip in Kralingen.

Inmiddels wordt de oudste boekhandel van Rotterdam gerund door de zussen Marga en Miriam Roodhorst, de vierde generatie. Hun vader, Gijs Roodhorst, stond maar liefst 43 jaar achter de toonbank. Hij nam de winkel over van zijn vader Freek, die samen met de weduwe Amesz en diens zus Gretha de winkel bestierde na het overlijden van stichter Jacobus Amesz in 1934. Die begon de winkel in 1886. Sinds de verhuizing in 1895 naar de Avenue Prins Alexander, nu de Voorschoterlaan, verkoopt Amesz de boeken al vanuit hetzelfde pand. “Dat is een lange geschiedenis, ja”, beaamt Miriam. “Natuurlijk speelt onze historie een rol, ook voor onze klanten. Ze kwamen als kind al hier, en nu nemen ze hun eigen kinderen mee.”

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Margot Smolenaars

Margot Smolenaars

Margot Smolenaars (1976) voelt zich al veertien jaar Rotterdammer, maar dan wel eentje met een zachte g. Studeerde journalistiek in Tilburg, begon als archetypische krantenjournalist (d’r héén!), evolueerde tot chef redactie in de bladen en is nu onderzoeksjournalist.
[email protected]

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina