Ga naar de inhoud

Boekhandel Amesz weet wat Kralingen leest: “Het moet wel kwaliteit hebben” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Deze zomer schenken we extra aandacht aan bijzondere ondernemers en winkeliers in de stad. Boekhandel Amesz is al sinds 1886 een begrip in Kralingen. Daarmee is het de oudste boekwinkel in Rotterdam. Die lange geschiedenis speelt uiteraard een rol in hoe de zussen Marga en Miriam Roodhorst de winkel runnen. Als geen ander kennen zij hun lezerspubliek.

z
beeld: Frank Hanswijk

In het kantoortje liggen papiertjes met lijsten, waarop de zussen en hun drie medewerkers bijhouden wie welke titels al gekocht heeft voor een bepaalde jarige. “Om te voorkomen dat ze straks met hetzelfde boek op de verjaardag aankomen”, lacht Miriam.

Jaren terug ging een Harry Potter-deel in de verkoop met een embargo erop tot middernacht. Eén jonge klant ging de volgende dag op vakantie, maar een embargo kun je daarvoor niet breken. Dus sprak Miriam Roodhorst af dat hij in alle vroegte het boek mocht komen kopen. Een volgeladen auto rijdt voor, het jongetje stapt uit, betaalt gepast contant en stapt weer in. Jaren later komt hij terug met zijn eigen kinderen. Dat is hoe de dingen gaan bij boekhandel Amesz, een begrip in Kralingen.

Inmiddels wordt de oudste boekhandel van Rotterdam gerund door de zussen Marga en Miriam Roodhorst, de vierde generatie. Hun vader, Gijs Roodhorst, stond maar liefst 43 jaar achter de toonbank. Hij nam de winkel over van zijn vader Freek, die samen met de weduwe Amesz en diens zus Gretha de winkel bestierde na het overlijden van stichter Jacobus Amesz in 1934. Die begon de winkel in 1886. Sinds de verhuizing in 1895 naar de Avenue Prins Alexander, nu de Voorschoterlaan, verkoopt Amesz de boeken al vanuit hetzelfde pand. “Dat is een lange geschiedenis, ja”, beaamt Miriam. “Natuurlijk speelt onze historie een rol, ook voor onze klanten. Ze kwamen als kind al hier, en nu nemen ze hun eigen kinderen mee.”

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures