Ga naar de inhoud

Een geheim profileringsalgoritme loslaten op arme wijken is onethisch

Fraudeonderzoek met het risico-indicatiesysteem (SyRI) in de wijken Bloemhof en Hillesluis is gestopt, omdat zulk onderzoek mogelijk in strijd is met privacywetten. Gwen van Eijk legt uit dat gebruik van geheime profileringsalgoritmen zoals SyRI ook om andere redenen getuigt van onethisch bestuur. 

TOEKOMST_VERSBETON
beeld: Matzwart

Het College van B&W besloot twee weken geleden te stoppen met de inzet van het geheime profileringsalgoritme SyRI. Het werd gebruikt om fraude op te sporen in twee wijken op Zuid: Hillesluis en Bloemhof. Maanden eerder had de SP-fractie het college al verzocht om SyRI stop te zetten, in afwachting van de rechtszaak die een collectief (burgerrechtenorganisaties en FNV) onder de naam ‘Bij Voorbaat Verdacht’  is gestart tegen de Staat. Het Rotterdamse stadsbestuur weigerde toen. Eerder hadden ook bewoners van Hillesluis en Bloemhof, waar 1263 adressen al als ‘risicovol’ waren aangemerkt, zich verzet tegen SyRI. Het is onduidelijk of hun protest een rol heeft gespeeld bij het huidige besluit SyRI stop te zetten. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam