Voor de harddenkende Rotterdammer
artikel2-illustratie2
Beeld door: beeld: Daan Timmer

Feyenoord City is too big to fail. Stoppen kan niet meer zonder hoge kosten te maken. “Op een gegeven moment ben je het punt voorbij dat het geen pijn meer doet”, aldus stadiondirecteur Jan van Merwijk.

Al jaren droomt de club van een nieuw stadion. De voorbije tien jaar waren er plannen voor nieuwbouw naast het huidige stadion en voor de ‘vernieuwbouw’ van de Kuip. Geen van die plannen was zo duur als Feyenoord City. En dan hebben we het niet alleen over bouwkosten.

Nog voor er ook maar één paal is geslagen, staat eind dit jaar de teller voor Feyenoord City al op zo’n 20 miljoen euro1. Dat zijn kosten voor adviseurs, ontwerpers en rente op leningen. Tel daar de kosten voor eerdere stadionplannen bij op en je komt op een bedrag van zeker 23 miljoen euro in tien jaar tijd. Maar wat kosten zijn voor Feyenoord, zijn inkomsten voor anderen. Wie verdienen er tot nu toe wél geld aan de plannenmakerij rond Feyenoord City?

Voordat je verder leest...

Dit dossier is tot stand gekomen na diepgravend onderzoek van journalisten Bram Logger en Guido van Eijck. Dat is mogelijk dankzij de supporters van Vers Beton. Wil je meer van dit soort lokale journalistiek mogelijk maken? Word dan nu supporter van Vers Beton!

  1. Eind 2018 bedroegen de totale gemaakte kosten voor de stadionontwikkeling 9,2 miljoen euro, blijkt uit jaarrekeningen van Stadion Feijenoord N.V. Daar bovenop komen de ontwikkelkosten voor Het Nieuwe Stadion, de vernieuwbouw van de Kuip en de eerste plannen voor Feyenoord City à ten minste 3,3 miljoen euro. Begin 2018 maakte Goldman Sachs het eerste deel van de brugfinanciering à 8 miljoen euro over. De tweede tranche van Goldman Sachs bedraagt 9,5 miljoen euro. ↩︎
  2. TNO Bedrijven was tot 2016 onderdeel van het beroemde onderzoeksinstituut TNO. Op het moment van de overname was het een verzameling van 27 technologie gedreven bedrijven met in totaal ruim 1.100 medewerkers. ↩︎
Feyenoord City
20190222_091413

Bram Logger

Bram Logger (1980) studeerde rechten in Leiden en ging na een master journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen aan de slag bij het Utrechts Nieuwsblad, freepaper DAG en Trouw. Als freelance onderzoeksjournalist werkt hij voor coöperatie Sp/T, Investico, Follow the Money, de Groene Amsterdammer en Trouw. Hij verdiept zich al sinds 2013 in sporteconomie, waaronder ook de stadionplannen rondom de Kuip. Voor Vers Beton maakte hij dit dossier over Feyenoord City.

Profiel-pagina
Guido van Eijck

Guido van Eijck

Guido van Eijck (1987) is freelance journalist. Zijn stukken verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Voor Vers Beton schrijft hij elke maand een analyse over de Rotterdamse politiek.

Profiel-pagina
daan_timmer

Daan Timmer

Illustrator

Daan Timmer, 28 jaar, is al van kleins af aan bezig met illustratie en ontwerp. Sinds hij in 2015 afstudeerde aan de WDKA werkt hij als grafisch ontwerper. Daarnaast timmert hij ook hard aan de weg als freelance illustrator en heeft een eindeloze fascinatie voor gezichten en de verhalen die erachter schuilgaan. Deze verhalen spelen samen met zijn eigen rijke achtergrond een grote rol in zijn werk.

Profiel-pagina