Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
FFH3598
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Wat versta jij als HR-directeur onder diversiteit?

“Eigenlijk heb ik het niet over diversiteit binnen de Gemeente Rotterdam maar altijd over inclusiviteit, omdat diversiteit meteen een kleurendiscussie met zich meebrengt. Terwijl het wat mij betreft niet over kleur gaat, maar over het binnenbrengen van verschillende perspectieven in de organisatie. Natuurlijk is het hebben van een andere afkomst een vrij betrouwbare voorspeller voor een ander geluid, maar meer zaken zijn belangrijk. Het kan ook gaan om de man-vrouw-verhouding, leeftijd, afwijkende levenservaringen. Inclusie gaat over iedereen.”

Impliceert diversiteit niet juist verscheidenheid? Staan die twee termen niet naast elkaar? 

“Diversiteit staat leuk op de foto. Inclusie gaat verder. De Amerikaanse diversiteitsexpert Verna Meyers definieert het helder: ‘Diversity is being invited to the party. Inclusion is being asked to dance.’ Diversiteit betekent: je zit aan tafel. Maar in het geval van inclusie praat je daadwerkelijk mee en heb je een stem in wat er gebeurt. Het gaat over meedoen, iedereen mee laten tellen. Ook de stem van iemand in een lage salarisschaal bijvoorbeeld.”

Je zegt dat diversiteit een kleurendiscussie met zich meebrengt. Kan het ook zijn dat je diversiteit niet graag gebruikt omdat het een beladen term is?  

“Klopt, maar dat gevaar heb je ook bij de term ‘inclusie’. Dat gevaar schuilt überhaupt in dit onderwerp.”

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina