Ga naar de inhoud

Gezondheid beheersen is een illusie

Michelle Aimée is huisarts en deelt maandelijks verhalen uit haar werk. Deze keer over de keerzijde van preventief onderzoek en hoe ook zijzelf in een overdiagnose-spiraal kon vervallen.

“Dokter, kunt u álles bij mij checken? Ik wil zéker weten dat alles goed is”. 

Ik heb gemiddeld drie van dit soort consulten per week. Er zijn geen klachten, maar ze willen garantie dat alles goed is. Mijn reactie: “Als ik alles check wat er mogelijk is dan houd je geen bloed over. Dan ga je dáár aan dood”. Dat klinkt cynisch, maar het bevat een kern van waarheid.

Onze samenleving lijkt een obsessie te hebben met angst voor ziekte. Een beetje op je hoede zijn is niet erg, maar inmiddels is de balans doorgeslagen. We zijn zo ontzield dat we zelfs onze gezondheid proberen te beheersen. Een Total Body Scan is op Groupon te koop. Maar ziekte kun je niet voor zijn. 

Afgelopen jaren zijn we opgehitst om te screenen, om ziekte in een vroeg stadium voor te zijn. Maar preventief onderzoek – zo is uitgebreid onderzocht – vergroot de kans op overleving niet. Wat het wel doet, is mensen onterecht geruststellen of ziek maken, angst creëren en afwijkingen opsporen die waarschijnlijk niet aan het licht hadden hoeven komen.

In het illustratieve boek Overdiagnosed: Making People Sick in the Pursuit of Health wordt dit beschreven. Neem het Bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Een verschrikkelijke kanker waar helaas één op de zeven vrouwen mee geconfronteerd worden. Sinds dit is ingevoerd is er bijna een verdubbeling aan ontdekte borstkankers. Toch blijven er bijna evenveel mensen aan doodgaan. Dit is opvallend: je zou denken dat als je het eerder ontdekt er ook meer mensen gered kunnen worden. Dit lijkt helaas niet zo te zijn. De meest gevaarlijke kankers zijn agressief en geven snel klachten. Deze kanker vind je tussen screeningsmomenten in.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures