Ga naar de inhoud

Joep van Lieshout en de afgrond die vastgoedontwikkeling heet

Kunstenaar Joep van Lieshout gaat zijn hoofdkwartier aan de Keileweg ontwikkelen tot De Brutus – drie torens bovenop een bonkig cultuurcluster. Architect Tim Peeters zag de maquettes en vreest: wordt de kunstenaar straks ingehaald door voorspelbare en betekenisloze ontwikkelingsretoriek?

AteliervanLieshout_SylvanaLansu-11
beeld: Sylvana Lansu

Vrijdagmorgen halfelf op de Keileweg. Achter Joep van Lieshout aan duiken we onder een halfopen garagedeur door, de gigantische werkplaats van AVL Mundo in. Binnen voelt, ruikt en klinkt het naar maakindustrie. Een blonde jongen met skibril zet een slijptol in een enorme metalen cilinder. De vonken vliegen door de hal. Uit een gettoblaster pompen zware industriële beats – Gesaffelstein meets Einstürzende Neubauten. Achterin de loods staan twee witte maquettes. Het zijn de kleinste objecten in de ruimte, maar ze belichamen verreweg de grootste fantasieën van de kunstenaar: de verwezenlijking van het Planus Megalomanus Maximus Epidemea uit 2008. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam