Ga naar de inhoud

Nelleke Noordervliet: “Rotterdam voelt nog altijd als de enige plaats waar ik me niet hoef te verontschuldigen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar vinden we de herinneringen van de stad, als we verder kijken dan archieven, straatnamen en monumenten? Deze zomer duiken we in de persoonlijke geschiedenis van vijf markante Rotterdammers en hun wijken. Vandaag: schrijver Nelleke Noordervliet, die weliswaar al meer dan vijftig jaar niet meer in Rotterdam woont, maar zich nog altijd het meest thuis voelt in Bergpolder.

DSC8109
beeld: Khalid Amakran

Wie vanaf de A20 de Schieweg op rijdt, kan de tekst op de pilaren van het tramviaduct bijna niet missen. “Zonder noorden komt niemand thuis”, staat er vlak naast de eerste stoplichten. De regel is de titel van een roman van Nelleke Noordervliet (2009), die het weer ontleende aan een gedicht van K. Michel. Dat haar boek zich helemaal niet in Rotterdam afspeelt, laat staan in Noord, is volgens Nelleke helemaal niet erg. “Op elke plek van de wereld zit er een waarheid in die zin”, zegt ze als we elkaar op de hoek van de Schieweg en de Gordelweg ontmoeten.

Sinds Nelleke Noordervliet in 1987 debuteerde met Tine of De dalen waar het leven woont schreef ze verschillende romans, essays, novelles en geschiedenisboeken. Vorig jaar won ze de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre. 

Over Rotterdam schreef Nelleke niet heel veel, hoewel ze er haar hele jeugd doorbracht. Er is het lange gedicht Een vlaag van troost (2001), over het leven van een kleinburgerlijk Rotterdams gezin vlak na de Tweede Wereldoorlog. En in 2010 schreef ze het essay Een verre echo, over het bombardement van 14 mei 1940 en hoe we dat herdenken.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Twee jaar na de White Lives Matter-projecties hebben de daders de politieke wind mee

    • Politiek

    Zes maanden cel eist het Openbaar Ministerie tegen de twee mannen die tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug projecteerden. Nigel van Schaik woonde de rechtszitting bij en ontdekte dat we anno 2025, met de PVV als grootste politieke partij, misschien wel moeten geloven aan een nieuwe werkelijkheid.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam