Ga naar de inhoud

Nieuwe waardering voor cultuurhistorie en architectuur van de Spaanse Polder — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Niet alleen de gemeenten Schiedam en Rotterdam, maar allerlei partijen zien weer kansen in het ooit verweesde bedrijventerrein Spaanse Polder. Crimson roemt het als ‘een schatkamer aan architectuur’ en Superuse Studios ziet in de ‘rommeligheid’ mogelijkheden voor circulaire economie.

spaanse_polder_lvd_12
beeld: Loes van Duijvendijk

 “Iedereen doet altijd een beetje minnetjes over die Spaanse Polder. Er wordt veel gesloopt en er worden volslagen generieke gebouwen voor teruggebouwd: de Shurgards en Allsafes. Het gebouw waar Porsche in komt, is bedoeld om te zien vanaf de snelweg; drie seconden-architectuur. Het komt in plaats van een bijzonder gebouw, waar een sloopvergunning voor is afgegeven en dat gebeurt steeds vaker”, aldus architectuurhistoricus Annuska Pronkhorst, van Crimson.

Crimson is door Stadsontwikkeling gevraagd om de cultuurhistorische, stedenbouwkundige en architectonische waarde van de Spaanse Polder te onderzoeken. “Tegelijkertijd hebben we per pand een inventarisatie gedaan van de waarde en hoe je er, mits waardevol, in de toekomst mee om zou moeten springen.” 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam