Ga naar de inhoud

Stadsverhaal: De Slag om Amsterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert elke drie maanden een fictief stadsverhaal op Vers Beton. Vandaag een zomerverhaal van Suzanne Peet. Gaat Rotterdam ook ten onder aan de stamptoeristen?

IMG_0638
beeld: Lisa van Vliet

Een strakblauwe lucht strekt zich uit over de lege straten van Rotterdam. Iedereen zit binnen, gekluisterd aan de tv, wachtend op de aangekondigde nieuwsuitzending. Vandaag is het bijna een jaar nadat de eerste molotovcocktail werd geworpen in De Slag om Amsterdam. Met het geluid uit kijk ik naar een vlog van een bekende Britse YouTuber. De video is gisteren gepubliceerd en ik hoop dat er iets te zien zal zijn over de huidige staat van de strijd. Terwijl de vlogster met één hand haar professionele camera-set-up vast probeert te houden, gebaart ze met de ander enthousiast naar de stapel stenen en gruis achter haar. Een paar stenen bogen, de vroegere overkapping van de fietstunnel, zijn nu het hoogste bouwwerk van het Museumplein, de rest van het Rijksmuseum is verpulverd tot een post-apocalyptisch landschap van baksteen, marmer en flarden schildersdoek. Aan een gebroken vlaggenmast, bovenop het puin, wappert een schildering van een klein meisje dat met een lichte frons voor haar uitkijkt, het enige deel dat over is van De Nachtwacht. In het volgende shot, haar camera niet langer in de hand maar balancerend op haar tripod, legt ze een bos bloemen neer bij de nieuwe I Amsterdam-letters, herbouwd met het puin van de omliggende musea. Ik zet kort het geluid aan en hoor haar uitleggen dat de letters een eerbetoon zijn aan hen die hun leven lieten in de strijd om het recht te allen tijde toerist te mogen zijn.

In eerste instantie waren de Amsterdammers blij met zowel deze werelderfgoedstatus als de toeristen, die met hun praktische wandelschoenen naar de binnenstad van Amsterdam kwamen om zich vervolgens neer te vleien op een bierfiets of in een rondvaartboot. Sterker nog, deze buitenlandse mannen en vrouwen in gezinsformatie, als romantisch koppel of, nog erger, als onderdeel van een vrijgezellenfeest, werden met open armen ontvangen. Er werd alleen maar gedacht aan al het geld dat ze hier kwamen uitgeven aan houten tulpen, wietvormige sleutelhangers, decoratieve klompen, koelkastmagneten en andere prullaria.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Stadsverhaal: De Bijenkorf

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijft…

 • Stadsverhaal: Oesters

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer een…

 • Stadsverhaal: Rotterdam op Stelten

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijven…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures