Voor de harddenkende Rotterdammer
FLB_20190711_O8A4444
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Als de huidige expositie Rotterdam Party People in Museum Rotterdam één ding pijnlijk duidelijk maakt, is het de hoeveelheid verdwenen nachthoreca1. Voor een deel is dit natuurlijk verloop: clubs en kroegen gaan nou eenmaal dicht, nieuwe openen. Toch spreken bezoekers en ondernemers geregeld van een ‘verschraald aanbod’ in het uitgaansleven. Dat betekent: minder plekken, maar ook minder plekken van kwaliteit, of met een interessant en rauw karakter. 

Zo werd discotheek Off Corso een casino, nachtcafé Het Oude Tramhuis een shoarmazaak. Op de plek waar Will’ns en Wetens zat, opent binnenkort een biercafé zónder 24-uursvergunning. Na een bedreiging met vuurwapen ging de befaamde Oase Bar tijdelijk op slot, om een poos later in vlammen op te gaan. Er kwam een snackbar voor terug. Bonaparte en de KeerWeer zijn de enige nog in het centrum overgebleven nachtcafés. Het aantal discotheken is sinds de crisis gehalveerd.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Nachthoreca zien we als horeca die in het weekend tot later dan 2 uur in de nacht open is. De ondernemers erachter beschikken over een zogeheten 24-uursvergunning. Nadruk binnen dit onderzoek ligt op zaken waar je tot laat alcohol kunt nuttigen én (op zijn tijd) kunt dansen. Shoarmazaken, eethuizen, feestzalen op industrieterreinen en exclusieve seksclubs laten we buiten beschouwing. ↩︎
  2. Alleen als er meer politie-inzet komt, wil burgemeester Aboutaleb "ruimhartiger" omgaan met het verstrekken van 24-uursvergunningen, zo schreef hij in 6 juni 2016 aan de raad. Tegelijkertijd ziet hij extra inzet om het nachtleven "beheersbaar te houden" als "onwenselijk en niet normaal". Volgens Aboutaleb heeft meer nachtelijk blauw op straat slechts een beperkt effect op het indammen van overlast. ↩︎
WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
Portret-MG-2014-tumbnail

Maurice Geluk

Chef onderzoeksredactie

Werkte in 2019 en 2020 bij Vers Beton als chef van de onderzoeksredactie. Schreef over particuliere woningbeleggers, repressief nachthorecabeleid en filantroop Van der Vorm. 

Profiel-pagina
braakman

Florian Braakman

Fotograaf

Florian Braakman (1988) is een autonoom-documentair fotograaf. Fotografie is een manier om vragen te stellen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse realiteit. De poëtische, associatieve en verhalende kracht van het beeld staan centraal in zijn werk.

Profiel-pagina