Voor de harddenkende Rotterdammer
beeld 1
Beeld door: beeld: Daan Timmer

Het is erop of eronder voor Feyenoord. Stadiondirecteur Jan van Merwijk draait er niet langer omheen. De club bouwt een nieuw stadion van bijna een half miljard euro: Feyenoord City. Hoewel er nog geen paal de grond in is geslagen, is er al zoveel geld verbrand dat er eigenlijk geen weg terug meer

“Op een gegeven moment ben je het punt voorbij dat het geen pijn meer doet”, zegt Van Merwijk in zijn kantoor naast de Kuip. Door het raam is boven de vensterbank nog net de grijze kuif van Robin van Persie te zien, die met zijn foto op de fanshop aan de andere kant van de vrijwel lege parkeerplaats hangt. In Van Merwijks kordate manier van praten klinkt de oud-politieman nog door. In 1994 werd hij vanuit de politie gedetacheerd voor een klus als facility manager bij Stadion Feijenoord. Hij is nooit meer weggegaan.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

 1. Er zijn eigenlijk meerdere Feyenoords. Stadion Feijenoord werd in de crisistijd van de jaren dertig gebouwd, mede dankzij een crowdfunding avant la lettre. Gewone Rotterdammers konden meebetalen en kregen een aandeel met zitplaatsrecht in De Kuip. Die aandelen zijn nog steeds in omloop, geërfd of doorverkocht. Samen zijn die individuele aandeelhouders minderheidseigenaar van het stadion (of Stadion Feijenoord N.V.). De meerderheid van de aandelen in de Kuip is in handen van Sportclub Feyenoord, ook wel bekend als de amateurtak. Voor die constructie is bij de invoering van het betaald voetbal expliciet gekozen. De afgesplitste profclub Feyenoord (Feyenoord Rotterdam N.V.) werd huurder van het stadion. Stel dat profclub Feyenoord failliet zou gaan, dan zou de amateurtak een nieuwe licentie kunnen aanvragen, én al een stadion in eigen bezit hebben om in te spelen. In de praktijk zorgt deze eigendomsverhouding nu voor onrust, doordat er veel verschillende belangen zijn. De gewone aandeelhouders willen hun zitplaatsen niet kwijt en moeten door Feyenoord City worden uitgekocht. De sportclub wil ook zijn invloed op het stadion niet kwijt. De profclub, de betaald-voetbaltak van Feyenoord NV heeft als belangrijkste gebruiker formeel niets te zeggen over het stadion. Voor de bouw en het beheer van Feyenoord City werd Nieuw Stadion B.V. opgericht, dat de lening bij Goldman Sachs aantrok waarvoor club en stadion onderpand inbrachten. ↩︎
 2. Mochten de plannen toch niet doorgaan, dan delen Stadion Feijenoord en voetbalclub Feyenoord Rotterdam de kosten. Volgens de afspraken moet profclub Feyenoord dan maximaal 5 miljoen euro van de lening terugbetalen aan Goldman Sachs. De rest komt voor rekening van het stadion.

  Meer: https://www.feyenoordmedia.nl/media/fff35957e317052ee85052791f59f5d8 ↩︎

 3. Inmiddels is Feyenoord begonnen die aandelen terug te kopen. Wie de Vrienden van Feyenoord precies zijn, is niet helemaal duidelijk. Eigenlijk treedt alleen ondernemer Pim Blokland als initiatiefnemer en woordvoerder op de voorgrond. Er circuleren online wel wat namenlijstjes. 

  https://www.facebook.com/314033645447055/posts/feyenoorderszet-jezelf-schrap-dit-is-een-artikel-dat-het-boekje-had-kunnen-halen/364893867027699/ ↩︎

 4. Toenmalig KNVB-directeur Bert Oostveen had laten weten dat de Kuip te ouderwets en te slecht bereikbaar was, en dat vergeleken met de Johan Cruyff Arena ook de horeca te wensen over liet. Zijn opvolger, en voormalig Feyenoord-directeur, Eric Gudde draaide dat besluit vorig jaar terug.

  Bron: https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/kuip-zal-bij-ons-altijd-in-beeld-zijn-als-thuishaven-van-oranje~a664e5b8/ ↩︎

 5. In de gebiedsvisie Stadionpark van eind 2017 staat daarover: 
  Stadionpark moet meer op de kaart komen als gebied om naar toe te gaan en langer te verblijven, een gebied dat sport en leisure ademt en een actieve leefstijl ondersteunt. Een gebied waar recreëren, sporten en winkelen gecombineerd worden met een goed vestigingsklimaat voor bedrijven en aantrekkelijke woonbuurten. In de eerste plaats voor de Rotterdammers en de regio, maar uiteindelijk ook als programmaonderdeel voor meerdaagse (inter)nationale toeristen aan Rotterdam. 

  En ook: Daarnaast moet het Stadionpark positief bijdragen aan heel Rotterdam-Zuid. En als nieuw aantrekkelijk gebied het Rotterdamse imago van aantrekkelijke woonstad versterken. En met name voor de dichtbebouwde focuswijken (Hillesluis, Afrikaanderwijk en Feijenoord) en de wijken in IJsselmonde kan Stadionpark van toegevoegde waarde zijn. Stadionpark biedt deze wijken een rivierfront, naast veel groen en sport- en recreatiemogelijkheden.

  bron: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/stadionpark/Gebiedsvisie-Stadionpark-2017.pdf ↩︎

 6. Er woedt momenteel een stevige discussie over de vraag waar de nieuwe oeververbinding over de Nieuwe Maas precies moet komen: tussen Kralingen en Feijenoord, of tussen Krimpenerwaard en Ridderkerk? Het ministerie Infrastructuur en Waterstaat wacht nu op een advies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. ↩︎
 7. Interessant in dat licht is ook de publicatie The Economics of Beauty (2012) van het Economic Development Board Rotterdam, een inmiddels opgeheven denktank. Daarin ging het over de waarde van kwaliteit en schoonheid (namelijk: een optelsom van architectuur, openbare ruimte, binnenstedelijke voorzieningen en stedenbouwkundige structuur en samenhang) in de concurrentiestrijd tussen steden.

  BRON: https://www.perssupport.nl/persbericht/64827/edbr-presenteert-rapport-the-economics-of-beauty ↩︎

 8. Dat de keuze voor Dick van Well bij Gerard Kerkum vandaan kwam, bleek uit meerdere gesprekken met mensen rond de club. Een iemand beschreef hun relatie als: dikke mik. Van Well zei dat ook min of meer in een interview met NRC Handelsblad, kort na de bekendmaking van zijn voorzitterschap.

  Link: https://www.nrc.nl/nieuws/2006/12/22/van-well-voorzitter-feyenoord-11249187-a1010678 ↩︎

 9. Dit staat onder meer in een intern document over de gebiedsontwikkeling dat het supporterscollectief Stadion op Zuid verkreeg via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Daarin staat bijvoorbeeld: De samenhang tussen de business cases voor het stadion en de gebiedsontwikkeling is voor de markt een belangrijk gegeven als gevolg van de (financiële) omvang van de component Stadion binnen de gebiedsontwikkeling. 

  In dit document komt dit ook aan bod: http://www.stadionopzuid.nl/wp-content/uploads/fc/17bb10293.pdf ↩︎

 10. Jan van Merwijk doelt hier op de bedrijven Stadion Feijenoord N.V. (de stadionorganisatie, eigenaar van de Kuip) en Feyenoord Rotterdam N.V. (de voetbalclub). ↩︎
 11. Zo bracht Operatie NL drie mensen mee, dacht adviesbureau First Dutch mee over de financiering, hebben de bankiers van Goldman Sachs zich gecommitteerd om een deel van de financiering rond te krijgen, en buigen de architecten van OMA en de ingenieurs van Royal Haskonings zich over het ontwerp. Later deze week meer over de adviseurs rond Feyenoord City. ↩︎
 12. Of neem de Noord-Zuidlijn: de subsidies werden toegekend op een geschatte 200.000 reizigers per dag, dat werd later in het traject bijgesteld naar 120.000. Nu de metro daadwerkelijk rijdt, zijn dat zo n 90.000 reizigers per dag. ↩︎
 13. Inmiddels zijn deze ook online doorzoekbaar via www.stadionopzuid.nl. ↩︎
Feyenoord City
20190222_091413

Bram Logger

Bram Logger (1980) studeerde rechten in Leiden en ging na een master journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen aan de slag bij het Utrechts Nieuwsblad, freepaper DAG en Trouw. Als freelance onderzoeksjournalist werkt hij voor coöperatie Sp/T, Investico, Follow the Money, de Groene Amsterdammer en Trouw. Hij verdiept zich al sinds 2013 in sporteconomie, waaronder ook de stadionplannen rondom de Kuip. Voor Vers Beton maakte hij dit dossier over Feyenoord City.

Profiel-pagina
Guido van Eijck

Guido van Eijck

Guido van Eijck (1987) is freelance journalist. Zijn stukken verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Voor Vers Beton schrijft hij elke maand een analyse over de Rotterdamse politiek.

Profiel-pagina
daan_timmer

Daan Timmer

Illustrator

Daan Timmer, 28 jaar, is al van kleins af aan bezig met illustratie en ontwerp. Sinds hij in 2015 afstudeerde aan de WDKA werkt hij als grafisch ontwerper. Daarnaast timmert hij ook hard aan de weg als freelance illustrator en heeft een eindeloze fascinatie voor gezichten en de verhalen die erachter schuilgaan. Deze verhalen spelen samen met zijn eigen rijke achtergrond een grote rol in zijn werk.

Profiel-pagina