Ga naar de inhoud

Zo wordt zwerfafval ergernis nummer één… — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Zwerfafval is een bron van ergernis. Toch heeft de gemeente Rotterdam onlangs aangekondigd om te bezuinigen op schone buitenruimtes. Ivo Rodermans pleit voor burgerparticipatie om het probleem aan te pakken, maar wél  met steun van de gemeente en het bedrijfsleven. 

veegwagen

Rotterdammers ergeren zich bont en blauw aan zwerfafval. Weggeworpen blikjes tussen de struiken, peuken op de grond, vuilniszakken naast de containers. Ratten en meeuwen maken zakken open en de wind verspreidt het spul door wijken, stadsparken en in het water. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat maar liefst 36 procent van alle inwoners zwerfafval ziet als een groot probleem. De afgelopen tien jaar was dat percentage nooit zó hoog. Alleen verkeershinder en criminaliteit scoren net iets hoger.

Je zou verwachten dat het stadsbestuur flink de portemonnee trekt om deze grote ergernis aan te pakken. Maar dat is juist niet het geval. Het budget voor het schoonhouden van de straten is zo’n 70 miljoen euro. Vanaf komend jaar gaat daar ongeveer 1,5 miljoen vanaf.

Daar komt bij dat een tijdelijk potje om gedurende twee jaar lang afval naast containers én zwerfafval in parken en op markten sneller op te ruimen, is vervallen. Er zat 12 miljoen in. Van het extra geld zijn ook meer containers en grotere afvalbakken geplaatst en is meer gehandhaafd door toezichthouders. Het college heeft er niet voor gekozen om dit budget voort te zetten. Zo bezien zou je het een bezuiniging kunnen noemen. 

Al één reactie — discussieer mee!

 • “Hij lijkt zich te beseffen dat blinkende straten niet structureel zorgen voor minder zwerfafval. Schoon houdt niet schoon, blijkt ook uit data van afvalonderzoeker Dirk Groot.”

  Heb je een link naar dat onderzoek? Ik dub al jaren over die broken window theory, dus of afval nieuw afval aantrekt (‘er ligt toch al teringzooi, dan kan dit er ook nog wel bij’), of dat mensen die afval weggooien, dat toch wel doen, ongeacht of de situatie waarin schoon of vuil is.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures