Ga naar de inhoud

Aan tafel met: Anastasia de Ruyter van Lof der Zoetheid — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In een themaweek over eten kan de visie van chefs natuurlijk niet ontbreken! Elke dag gaan we met een Rotterdamse chef in gesprek. Anastasia de Ruyter begon in een tijd dat koffie met een taartje nog nauwelijks ergens te genieten was. Van de hypes en de influencers die nu veel bepalen, moet ze niet veel hebben: “Alles wat langzaam groeit, heeft ook een lange adem”.

Anastasia-de-Ruyter-Lof-der-Zoetheid-2
beeld: Daphne van Drenth

Terwijl ik moeder en dochter spreek, zitten ze aan tafel in hun zaak een enorme berg zilveren theelepeltjes te poetsen. Het is een verzameling die ze geërfd hebben van een vaste klant. De sfeer ademt dat de zaak geworteld is op deze plek in de stad en in de harten van de mensen die er wonen. In november is het tien jaar geleden dat Anastasia en Elena de deuren van hun hoekpand aan het Noordplein openden. Ik heb het zelf allemaal van dichtbij meegemaakt. Anastasia is al zo’n 20 jaar een goede vriendin van me en ik was als afwasser de allereerste medewerker van Lof der Zoetheid.

Hoe zag de horeca in Rotterdam eruit tien jaar geleden?

Anastasia: “Rustig, héél rustig. Je had de classics, waarvan je wist dat het altijd goed was: Mevrouw Meijer, de Eendracht, Zinc. Alles wat Geertje Yntema gedaan heeft [Lux en La Pizza onder andere, red.]. Die kwaliteit was er op dat moment wel. Maar qua lunch, koffie en taart was er niet veel. De Urban Espresso Bar is op het gebied van koffie echt een pionier geweest. Voor taart kon je naar banketbakkers natuurlijk, of Koekela en Dudok. Maar het idee van een goede kop koffie drinken met een taartje erbij, dat was bijna niet. Er was dus plek voor onze zaak.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam