Ga naar de inhoud

Aan tafel met: Anastasia de Ruyter van Lof der Zoetheid — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In een themaweek over eten kan de visie van chefs natuurlijk niet ontbreken! Elke dag gaan we met een Rotterdamse chef in gesprek. Anastasia de Ruyter begon in een tijd dat koffie met een taartje nog nauwelijks ergens te genieten was. Van de hypes en de influencers die nu veel bepalen, moet ze niet veel hebben: “Alles wat langzaam groeit, heeft ook een lange adem”.

Anastasia-de-Ruyter-Lof-der-Zoetheid-2
beeld: Daphne van Drenth

Terwijl ik moeder en dochter spreek, zitten ze aan tafel in hun zaak een enorme berg zilveren theelepeltjes te poetsen. Het is een verzameling die ze geërfd hebben van een vaste klant. De sfeer ademt dat de zaak geworteld is op deze plek in de stad en in de harten van de mensen die er wonen. In november is het tien jaar geleden dat Anastasia en Elena de deuren van hun hoekpand aan het Noordplein openden. Ik heb het zelf allemaal van dichtbij meegemaakt. Anastasia is al zo’n 20 jaar een goede vriendin van me en ik was als afwasser de allereerste medewerker van Lof der Zoetheid.

Hoe zag de horeca in Rotterdam eruit tien jaar geleden?

Anastasia: “Rustig, héél rustig. Je had de classics, waarvan je wist dat het altijd goed was: Mevrouw Meijer, de Eendracht, Zinc. Alles wat Geertje Yntema gedaan heeft [Lux en La Pizza onder andere, red.]. Die kwaliteit was er op dat moment wel. Maar qua lunch, koffie en taart was er niet veel. De Urban Espresso Bar is op het gebied van koffie echt een pionier geweest. Voor taart kon je naar banketbakkers natuurlijk, of Koekela en Dudok. Maar het idee van een goede kop koffie drinken met een taartje erbij, dat was bijna niet. Er was dus plek voor onze zaak.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures