Ga naar de inhoud

Je kunt het meisje wel uit Zuid halen, maar Zuid niet uit het meisje — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hasna el Maroudi verhuisde jaren geleden van Zuid naar Noord. Ze ziet van een afstand hoe haar vroegere wijk verandert en vraagt zich af waarom ze zelf eigenlijk weg is gegaan.

VersBetonColumn
beeld: Laura Liza

‘Kun je wel een beetje aarden daar, tussen al die Noorderlingen?’ De opa van een vriendje in de wijk waar ik ben opgegroeid keek me argwanend en vol verbazing aan. Ik had hem zojuist verteld jaren geleden het prachtige Vreewijk te hebben verruild voor het – overigens ook prachtige – Liskwartier. Hij slaakte nog net geen ‘waarom in Godsnaam!’ uit. Een echte Zuiderling verhuist immers niet naar de andere kant van de Maas. Wat hebben we daar te zoeken?

‘Het zijn net mensen’, antwoordde ik hem grappend, terwijl ik me stiekem ook betrapt voelde. We stonden in de supermarkt waar ik als jong meisje mijn eerste bijbaantje als vakkenvuller heb gehad, op de Groenezoom. Voordat de Spar de MCD werd en nog gewoon de Super de Boer was.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam