Ga naar de inhoud

Rotterdam moet niet langer doorrijden na een ongeluk

Ongelukken zoals deze week op de Claes de Vrieselaan zijn feitelijk ook straatgeweld. Het racebaanprobleem in Rotterdam verdient nu eindelijk eens dezelfde urgentie, betoogt Arjen van Veelen. 

VB_HetVerdrietVanRotterdam_EvaWijers
beeld: Eva Wijers

Een 39-jarige Rotterdammer stierf deze week op straat in een woonwijk. Een hufter in een Volkswagen Golf reed veel te hard over de Claes de Vrieselaan en knalde tegen de fietser aan. Zijn fiets vloog meters door de lucht. Samen met buren keek ik toe hoe hulpverleners de man vergeefs probeerden te reanimeren. 

De dader reed door. Gelukkig wist de politie hem gauw te vinden. Ik hoop dat hij lang achter de tralies verdwijnt. Dan is er in elk geval één idioot minder op straat. Maar het zou nog meer levens redden, als de gemeente de verkeersveiligheid structureel verbetert. Want deze dode had voorkomen kunnen worden.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Hear, hear. Er is veel dat ik niet begrijp, maar dat we verkeersdoorstroming belangrijker vinden dan doden, dat staat in mijn eigen top-3 (vuurwerk staat daar ook in, geloof ik). Als je (in mijn geval, ik kom vrijwel nooit op de Claes de Vrieselaan) ziet hoe er gereden wordt op de Nieuwe Binnenweg, dan zou je als stad toch mogen denken: weet je wat, we doen er iets aan.

  En natuurlijk. Een gek hou je niet tegen. Natuurlijk! Maar zo geredeneerd kun je elke vorm van beleid wel schrappen, want gekken houd je nóóit tegen. Maar dat je als voetganger/fietser altijd overal gevaar loopt (en als automobilist altijd overal terecht kunt), dat lijkt me per definitie onwenselijk.

  Trouwens, voor de liefhebbers: hieronder is die top-3 van Delfshaven. Hoe de Heemraadssingel daarbij staat, ontgaat me. Ik vermoed dat de (mondige) bewonerspopulatie van die straat daar leuk bij helpt. Of is het daar echt een gevarenchaos van jewelste?

  Nieuwe Binnenweg (’s Gravendijkwal – Lage Erfbrug (86)
  Heemraadssingel (21)
  Mathenesserweg – Mathenesserdijk – Mathenesserbrug (26)

 • Ik was al fietsend getuige van een golf (jawel) die met 70 km/h langs me reed, een jaar geleden op de Cleas de Vrieslaan. Idioot dacht ik (klaarlichte dag, een dik jaar geleden), maar ik zag hem doorrijden, zonder het rempedaal aan te raken of vaart te minderen recht door rood licht op de kruising met de Mathenesserlaan. Ik hield mijn hart even vast: is dit Russische roulette? Een voltreffer: de golf ramde en door groen rijdende nietsvermoedende mercedes met een jonge vrouw er in. Heel veel airbags en duitse kreukelzones voorkwamen ernstig letsel was mijn indruk. Mijn indruk is heel duidelijk: er is niet heel veel mis met de straatinrichting. 30 km zone gaat niet helpen tegen deze waanzinnigen. Enige is de wijk volzetten met flitsers: heel simpel en ongelofelijk effectief. En elk weekend in de namiddag tot na middernacht variabele snelheidscontroles met laser: een erg goed verdienmodel. Iedereen die daar woont begrijpt dat.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam