Ga naar de inhoud

Rotterdam moet niet langer doorrijden na een ongeluk

Ongelukken zoals deze week op de Claes de Vrieselaan zijn feitelijk ook straatgeweld. Het racebaanprobleem in Rotterdam verdient nu eindelijk eens dezelfde urgentie, betoogt Arjen van Veelen. 

VB_HetVerdrietVanRotterdam_EvaWijers
beeld: Eva Wijers

Een 39-jarige Rotterdammer stierf deze week op straat in een woonwijk. Een hufter in een Volkswagen Golf reed veel te hard over de Claes de Vrieselaan en knalde tegen de fietser aan. Zijn fiets vloog meters door de lucht. Samen met buren keek ik toe hoe hulpverleners de man vergeefs probeerden te reanimeren. 

De dader reed door. Gelukkig wist de politie hem gauw te vinden. Ik hoop dat hij lang achter de tralies verdwijnt. Dan is er in elk geval één idioot minder op straat. Maar het zou nog meer levens redden, als de gemeente de verkeersveiligheid structureel verbetert. Want deze dode had voorkomen kunnen worden.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Hear, hear. Er is veel dat ik niet begrijp, maar dat we verkeersdoorstroming belangrijker vinden dan doden, dat staat in mijn eigen top-3 (vuurwerk staat daar ook in, geloof ik). Als je (in mijn geval, ik kom vrijwel nooit op de Claes de Vrieselaan) ziet hoe er gereden wordt op de Nieuwe Binnenweg, dan zou je als stad toch mogen denken: weet je wat, we doen er iets aan.

  En natuurlijk. Een gek hou je niet tegen. Natuurlijk! Maar zo geredeneerd kun je elke vorm van beleid wel schrappen, want gekken houd je nóóit tegen. Maar dat je als voetganger/fietser altijd overal gevaar loopt (en als automobilist altijd overal terecht kunt), dat lijkt me per definitie onwenselijk.

  Trouwens, voor de liefhebbers: hieronder is die top-3 van Delfshaven. Hoe de Heemraadssingel daarbij staat, ontgaat me. Ik vermoed dat de (mondige) bewonerspopulatie van die straat daar leuk bij helpt. Of is het daar echt een gevarenchaos van jewelste?

  Nieuwe Binnenweg (’s Gravendijkwal – Lage Erfbrug (86)
  Heemraadssingel (21)
  Mathenesserweg – Mathenesserdijk – Mathenesserbrug (26)

 • Ik was al fietsend getuige van een golf (jawel) die met 70 km/h langs me reed, een jaar geleden op de Cleas de Vrieslaan. Idioot dacht ik (klaarlichte dag, een dik jaar geleden), maar ik zag hem doorrijden, zonder het rempedaal aan te raken of vaart te minderen recht door rood licht op de kruising met de Mathenesserlaan. Ik hield mijn hart even vast: is dit Russische roulette? Een voltreffer: de golf ramde en door groen rijdende nietsvermoedende mercedes met een jonge vrouw er in. Heel veel airbags en duitse kreukelzones voorkwamen ernstig letsel was mijn indruk. Mijn indruk is heel duidelijk: er is niet heel veel mis met de straatinrichting. 30 km zone gaat niet helpen tegen deze waanzinnigen. Enige is de wijk volzetten met flitsers: heel simpel en ongelofelijk effectief. En elk weekend in de namiddag tot na middernacht variabele snelheidscontroles met laser: een erg goed verdienmodel. Iedereen die daar woont begrijpt dat.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures