Ga naar de inhoud

Strijdbare moeders

Huisarts Michelle-Aimee gaat verhuizen en zal dan geen Rotterdamse verhalen uit haar praktijk meer kunnen delen. Dit is daarom haar laatste column voor Vers Beton. Een hoopvol verhaal over de moeders op Zuid die zorgen voor verandering. 

MarkvanWijk-Straatarts-MichelleAimee-Titelbeeld
beeld: Mark van Wijk

Haar dochter zat alleen in mijn wachtkamer, te staren op haar telefoon, tot het moment dat ik haar binnen riep. ‘Straks is het moederdag’, zei ze, ‘maar ik weet niet wat ik mijn moeder moet geven, omdat ze dood gaat’ 

Sommige consulten passen niet in negen minuten. Ik heb niet de tijd om dit meisje een kopje thee aan te bieden, en te veel afstand om een arm om heen te slaan. En toch kwam zij bij mij. Om een tekening te beoordelen die zij voor haar stervende moeder had gemaakt. 

Moeders sterven niet. Dat doen ze gewoon niet. Maar haar moeder ging wél dood. Al ontkende haar moeder dat liever. Dat kon ook, in het begin. Ze was jong en haar lichaam kon de kanker lang gracieus dragen. Haar buik zwol op. En dus dachten mensen dat ze zwanger was. ‘Hoelang nog?’ vroegen ze aan haar boven het vriesvak van de Lidl. ‘Een paar maanden’, zei ze dan. Tot ik mijn laatste adem uitblaas, dacht ze er zelf achteraan, terwijl de mensen vertederd van haar wegliepen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam