Ga naar de inhoud

Strijdbare moeders

Huisarts Michelle-Aimee gaat verhuizen en zal dan geen Rotterdamse verhalen uit haar praktijk meer kunnen delen. Dit is daarom haar laatste column voor Vers Beton. Een hoopvol verhaal over de moeders op Zuid die zorgen voor verandering. 

MarkvanWijk-Straatarts-MichelleAimee-Titelbeeld
beeld: Mark van Wijk

Haar dochter zat alleen in mijn wachtkamer, te staren op haar telefoon, tot het moment dat ik haar binnen riep. ‘Straks is het moederdag’, zei ze, ‘maar ik weet niet wat ik mijn moeder moet geven, omdat ze dood gaat’ 

Sommige consulten passen niet in negen minuten. Ik heb niet de tijd om dit meisje een kopje thee aan te bieden, en te veel afstand om een arm om heen te slaan. En toch kwam zij bij mij. Om een tekening te beoordelen die zij voor haar stervende moeder had gemaakt. 

Moeders sterven niet. Dat doen ze gewoon niet. Maar haar moeder ging wél dood. Al ontkende haar moeder dat liever. Dat kon ook, in het begin. Ze was jong en haar lichaam kon de kanker lang gracieus dragen. Haar buik zwol op. En dus dachten mensen dat ze zwanger was. ‘Hoelang nog?’ vroegen ze aan haar boven het vriesvak van de Lidl. ‘Een paar maanden’, zei ze dan. Tot ik mijn laatste adem uitblaas, dacht ze er zelf achteraan, terwijl de mensen vertederd van haar wegliepen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures