Ga naar de inhoud

Strijdbare moeders

Huisarts Michelle-Aimee gaat verhuizen en zal dan geen Rotterdamse verhalen uit haar praktijk meer kunnen delen. Dit is daarom haar laatste column voor Vers Beton. Een hoopvol verhaal over de moeders op Zuid die zorgen voor verandering. 

MarkvanWijk-Straatarts-MichelleAimee-Titelbeeld
beeld: Mark van Wijk

Haar dochter zat alleen in mijn wachtkamer, te staren op haar telefoon, tot het moment dat ik haar binnen riep. ‘Straks is het moederdag’, zei ze, ‘maar ik weet niet wat ik mijn moeder moet geven, omdat ze dood gaat’ 

Sommige consulten passen niet in negen minuten. Ik heb niet de tijd om dit meisje een kopje thee aan te bieden, en te veel afstand om een arm om heen te slaan. En toch kwam zij bij mij. Om een tekening te beoordelen die zij voor haar stervende moeder had gemaakt. 

Moeders sterven niet. Dat doen ze gewoon niet. Maar haar moeder ging wél dood. Al ontkende haar moeder dat liever. Dat kon ook, in het begin. Ze was jong en haar lichaam kon de kanker lang gracieus dragen. Haar buik zwol op. En dus dachten mensen dat ze zwanger was. ‘Hoelang nog?’ vroegen ze aan haar boven het vriesvak van de Lidl. ‘Een paar maanden’, zei ze dan. Tot ik mijn laatste adem uitblaas, dacht ze er zelf achteraan, terwijl de mensen vertederd van haar wegliepen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam