Ga naar de inhoud

Tijd voor zelfbewoningsplicht om Mathenesserweg leefbaar te houden

Na het opknappen van panden aan de Mathenesserweg, ontstaat nu de paradoxale ontwikkeling dat beleggers de straat overnemen, ziet Laurens de Vrijer van de Bewonersorganisatie Mathenesserweg. “Er moeten maatregelen komen, gericht op dat de koper weer zelf zijn woning gaat bewonen”.  

01_volledig-eens
beeld: Nina Fernande

Op 19 februari 2019 bezocht onze koning de Mathenesserweg. De Volkskrant schreef naar aanleiding daarvan met enig gevoel voor dramatiek: “Tot een paar jaar terug vlogen hier zo dikwijls kogels rond dat ouders hun kinderen binnen hielden, en inwoners vaak ook wegdoken voor elkaar. Kalasjnikovs op eettafels, auto’s met Belgische en Franse kentekens die werden volgeladen met harddrugs”.

Nee, de Mathenesserweg is geen doorsneestraat. Van de Mathenesserbrug tot aan het Marconiplein in Rotterdam-West vind je alle uitersten: van nachtclub tot advocatenkantoor; van hippe koffietent tot doorsnee shoarmazaak; van bakfiets voor de huisarts tot politielint voor de opgerolde wietplantage en van studentenhuis tot het seniorenstel dat er al meer dan 60 jaar woont. Het is de maatschappij in het klein. Rotterdamser krijg je het niet. En net als heel Rotterdam is de Mathenesserweg volop in ontwikkeling.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Nadat de wafel winkels en fietsverhuur ook in mijn voormalige achterstandswijk Bos en Lommer hun intrede hadden gedaan, heb ik Amsterdam verruild voor Rotterdam. Ik ben het dan ook helemaal eens met dit heldere betoog.

  Als (particulier!) aanstaand koper van één van de woningen in dit project van WOM is enig schuldgevoel mij – nieuwkomer in de wijk – niet vreemd. In het koopcontract is echter wel degelijk een bewoningsplicht opgenomen.

  Het inspirerende verhaal van Laurens de Vrijer en zijn (en mijn) medebewoners en -ondernemers doet mij echter geloven dat ik ook zónder deze bewoningsplicht betrokken wil zijn en wil bijdragen aan de Mathenesserbuurt.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures