Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
vogelversbeton
Beeld door: beeld: Esther Lankhaar

Ik houd er wel van om af en toe lekker buiten de deur te eten. Maar waar kunnen de dieren van Rotterdam terecht als ze eens uit eten willen in de stad? Ze zijn bepaald niet welkom in onze sterrenrestaurants, uitspanningen, foodtrucks en andere etablissementen. Het horeca-aanbod voor de Andere Rotterdammers laat wellicht wat te wensen over. De lezers van Vers Beton kunnen daar vanaf nu iets aan doen. Hier zijn vijf tips om zelf een restaurant voor je achtergestelde stadsgenoten te openen.

1. Een smoothybar voor vlinders

Als vlinders iets zijn, dan is het wel suikerverslaafd. Velen vliegen met een bijna wanhopig fanatisme tuin na tuin af om aan zoetigheid te komen. Maar wanneer de zomer zijn hoogtijdagen bereikt, raken steeds meer planten uitgebloeid. Het lijkt erop dat de vlinders op een houtje moeten bijten, en dat is verdraaid lastig met zo’n roltong. Voor wie zich het lot van de kleurrijke suikerjunk aantrekt, is de smoothybar het overwegen waard.

Plaats een schaal of voederplank op een zonbeschenen hoekje van de tuin en stal er wat doorgesneden, liefst overrijp, fruit op uit. Het duurt niet lang voordat de eerste vlinders op de zoete geuren afkomen, maar wanneer je van je horecagelegenheid een doorslaand succes wilt maken, zal je ook wat aan advertisement moeten doen. Gebruik daarom felle kleuren om de bar kenbaar te maken aan hoog overvliegende vlinders. Felrood en geel zijn erg geschikte kleuren, maar ook paars valt in goede aarde. Kijk de kunst af van de gemiddelde fastfoodketen. Wanneer je het fruit een poos in de schaal laat liggen, gaat het waarschijnlijk gisten, waardoor de smoothy een wat alcoholisch karakter begint te krijgen. Dat is geen probleem. Je kan dan de prijs verhogen. Licht aangeschoten en gelukzalig slurpend zullen de vlinders je dankbaar toewuiven met hun vleugels.

2. Bad en Breakfast voor mussen

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Huismussen hebben dat goed begrepen. In tegenstelling tot de meeste vogels, die al voor dag en dauw uit de veren zijn of zich de longen uit het lijf zingen, slapen mussen meestal lekker uit. Vervolgens vangen zij de dag steevast aan met een portie ontbijtgranen. Het zijn echte liefhebbers en behalve voor tarwe en haver zijn ze ook te porren voor gerst, gierst, rogge en allerhande wilde graszaden. Yoghurt erbij is niet nodig. Gewoon een beetje op de grond strooien is voldoende om dagelijks een trouwe schare tjilpende hipsters in de tuin te ontvangen. Voor wie liever geen knaagdieren in de tuin ontvangt is het aan te raden de ‘musli’ op een verhoogd platform aan te bieden zodat alleen vliegende gasten van het buffet gebruik kunnen maken. Andere tuinvogels pikken ook graag een graantje mee. Je zou daarom ook wat fruit aan kunnen bieden: gerimpelde druiven en appels met een bruin plekje hoeven niet in de kliko: ze worden met plezier soldaat gemaakt.

Heb je je nooit afgevraagd hoe mussen aan zo’n perzikzacht huidje komen?

Na een stevig ontbijt nemen mussen graag een bad. Behalve van de klassieker met water (nooit zeep) genieten huismussen ook van een zandbad. Ze spartelen vol overgave in een (al of niet door mussenliefhebbers aangeboden) zandbak of opengebroken straat en genieten zichtbaar van hun full body scrub. Heb je je nooit afgevraagd hoe mussen aan zo’n perzikzacht huidje komen? In de middag zie je de kenmerkend achtergebleven musvormige kratertjes in het zand. De levensgenieters zijn dan alweer vertrokken: naar het terras.

3. Bruin café voor huismoeders

Wie de smoothybar voor vlinders al een mooi idee vond, zal helemaal verrukt zijn bij de volgende suggestie. Vergeleken met de frivool dartelende dagvlinders die de fruitplank opfleuren, lijkt een bruine nachtvlinder heel wat minder de moeite waard. Nachtvlinders hebben eerder iets deprimerends over zich. Ze wagen zich pas na het invallen van de duisternis op straat, gehuld in lange bruine regenjassen, op zoek naar wat troost voor hun treurige bestaan. Een borrel gaat er dan wel in. Open daarom een bruin café voor ze. Trakteer je gasten op een mengsel van stroop, geprakte banaan en een scheut bruin bier (ik stel voor dat je hiervoor een goede trappist selecteert, want je hebt slechts een flinke scheut nodig en je zal de rest van het flesje zelf moeten slechten). Smeer het mengsel op een onbewerkt stuk hout: een plank, boomstam of oude schutting en zet het in de tuin.

Met een beetje geluk melden zich al snel enkele alleenstaande huismoeders aan de toog, om schouder aan schouder te slurpen van het zoet-alcoholische elixer. De motten lijken op het eerste gezicht gewoon bruin, maar wanneer zij de vleugels uitslaan worden de oranjegele achtervleugels zichtbaar waaruit blijkt dat er meer aan een nachtvlinder te zien valt dan je altijd dacht. Pak er eens een zaklamp bij en maak wat foto’s van je eigen stamgasten. Ze blijven ongetwijfeld rozig zitten. Zoals het zo vaak gaat in een bruin café, zullen de gasten in de kleine uurtjes hun geheimen prijsgeven. Al snel verbaas je je over de prachtig gedetailleerde tekeningen van verschillende soorten nachtvlinders die je eigen tuin rijk is. Zeer de moeite waard om te bewonderen onder het genot van een trappist.

4. Wegrestaurant voor egels

Wie z’n tuin beschikbaar wil stellen voor dinerende dieren moet beseffen dat de stad uit een labyrint van muren en schuttingen bestaat. Het is nogal een uitdaging voor een egel om veilig van A naar B te komen zonder zelf in een roadpizza te veranderen. Daarom is men in Nederland begonnen met de aanleg van een Egelsnelweg. Door bewust openingen te maken of te laten in schuttingen en andere erfafscheidingen, kunnen de dieren zich veilig door de stad verplaatsen en nieuwe vrienden maken in verderopgelegen wijken. Iedereen mag meedoen.

Voor egels die op de snelweg worden overvallen door lekkere trek, kun je een wegrestaurant beginnen. Een bakje water om de droge bek te verdrijven is al een goed begin. Straks, wanneer de herfst invalt en egels hun voorbereidingen voor de winterslaap treffen, is een portie kattenvoer een welkome aanvulling. Garneer het geheel met een halfbruine appel of een overrijpe peer. Een zachtgekookt ei is verwennerij.

5. Steekhouse voor muggen

Wie echt hart voor de stadsnatuur heeft geeft zichzelf natuurlijk helemaal. Zwoele zomeravonden zijn bij uitstek geschikt om een bijdrage te leveren aan het ecosysteem. Spendeer die heerlijke avonden in de tuin of op het balkon. Wanneer je dat doet, lees dan bij voorkeur Vers Beton van smartphone, tablet of laptop. De kleurstelling van de website is optimaal afgesteld voor het bewerkstelligen van een wit schijnsel dat grote aantallen muggen aantrekt. Houdt dus vooral je korte broek en teenslippers aan. De steekmuggen komen op de warme huid af als toeristen op de Markthal.

De steekmuggen komen op de warme huid af als toeristen op de Markthal

In een mum van tijd hebben de muggen een portie vers bloed afgetapt en kiezen zij weer het luchtruim. Ze gebruiken de proteïnen in het bloed om zelf eitjes van te fabriceren. Maar wanneer zij zwaarbeladen vertrekken, zijn ze een makkelijk doelwit voor jagende vleermuizen die niet zelden laag over schuttingen scheren om insecten te onderscheppen. Ook spinnen, zwaluwen, wespen, vissen, kikkers, libellen en tal van andere schepsels snacken geregeld een mug. Zo zie je maar dat je donatie goed is besteed. En als je van de jeuk af wilt, houd je enkel dan even onder een straal heet water. Dat breekt de aminozuren van de muggensteek af.

Meer tips? Bezoek de websites van de Vlinderstichting, Vogelbescherming, Zoogdiervereniging en Egelwerkgroep voor meer tips en trucs.

Vers Beton staat deze week in het thema van eten

Klik hier voor alle artikelen

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Andre

André de Baerdemaeker

André de Baerdemaeker (1979) kwam als schoffie van Zuid in aanraking met de zieke en gewonde vogels van Vogelklas Karel Schot. Misschien werd hij daarom wel biologieleraar. Later ruilde hij zijn krijtje in voor een verrekijker: hij werd ecoloog bij Bureau Stadsnatuur en onderzoekt Rotterdamse levensvormen. Bij voorkeur wanneer de zon schijnt.

Profiel-pagina
Screenshot-20170723-161008

Esther Lankhaar

Illustrator

Esther Lankhaar heeft een achtergrond in de jeugdhulpverlening en het maatschappelijk werk en werkt nu als illustrator.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.