Ga naar de inhoud

Aboutaleb houdt informatie achter in de raadsdiscussie over meer nachthoreca — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het centrum van Rotterdam telt 107 zaken met een 24-uursvergunning. Nieuwe of bestaande uitgaanslocaties in hartje stad kunnen deze vergunning niet krijgen, als het aan het college ligt. Burgemeester Aboutaleb vindt de balans tussen wonen en uitgaan té gespannen. Hij vermeldt daarbij niet dat maar bij een derde van deze horecazaken het bier na 2 uur ‘s nachts daadwerkelijk nog vloeit. 


Dossier-Horeca—Artikel-1—Ruben-Hamelink–3

La Cave Bar

beeld: Ruben Hamelink

In het met regelmaat terugkerende debat in de gemeenteraad over het aantal 24-uursvergunningen heeft burgemeester Aboutaleb (PvdA) twee stokpaardjes om uitbreiding tegen te houden: een tekort aan agenten én de toenemende spanning tussen wonen en uitgaan. Maar de statistieken die hij daarbij aanhaalt – er zijn volgens hem al 155 zaken met zo’n vergunning, waarvan 107 in het centrum – blijken ernstig vervuild. 

Onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam toont aan dat in Rotterdam 41 procent van de ondernemers met een 24-uursvergunning (goed voor 63 horecazaken, waarvan 43 in het centrum) hun vergunning niet – of slechts sporadisch – gebruikt. Het leeuwendeel sluit in het weekend om uiterlijk 2 uur ‘s nachts de deuren (net zoals horecazaken zonder 24-uursvergunning mogen). Anderen zijn permanent gesloten of slechts heel af en toe tot in de vroege uurtjes open, zoals grote verhuurlocaties Ahoy en WTC. Negen zaken exploiteren daadwerkelijk klokje rond, zoals Holland Casino en nachtcafé Akdeniz.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Dit is hoe criminele winsten via Rotterdams vastgoed worden witgewassen

  • Economie en ondernemerschap

  Onderzoek In totaal zijn er 84 offshore -bedrijven die Rotterdams vastgoed bezitten of financieren via…

 • Acht Rotterdammers om in 2023 in de gaten te houden

  • Economie en ondernemerschap

  Wie gaan er in 2023 voor ophef zorgen, een sleutelrol vervullen of met iets bijzonders…

 • Worstelen met warmtenetten

  • Economie en ondernemerschap

  Rotterdam en omgeving wil zoveel mogelijk woningen aansluiten op stadsverwarming, om zo de klimaatdoelen te…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam