Ga naar de inhoud

Aboutaleb houdt informatie achter in de raadsdiscussie over meer nachthoreca — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het centrum van Rotterdam telt 107 zaken met een 24-uursvergunning. Nieuwe of bestaande uitgaanslocaties in hartje stad kunnen deze vergunning niet krijgen, als het aan het college ligt. Burgemeester Aboutaleb vindt de balans tussen wonen en uitgaan té gespannen. Hij vermeldt daarbij niet dat maar bij een derde van deze horecazaken het bier na 2 uur ‘s nachts daadwerkelijk nog vloeit. 


Dossier-Horeca—Artikel-1—Ruben-Hamelink–3

La Cave Bar

beeld: Ruben Hamelink

In het met regelmaat terugkerende debat in de gemeenteraad over het aantal 24-uursvergunningen heeft burgemeester Aboutaleb (PvdA) twee stokpaardjes om uitbreiding tegen te houden: een tekort aan agenten én de toenemende spanning tussen wonen en uitgaan. Maar de statistieken die hij daarbij aanhaalt – er zijn volgens hem al 155 zaken met zo’n vergunning, waarvan 107 in het centrum – blijken ernstig vervuild. 

Onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam toont aan dat in Rotterdam 41 procent van de ondernemers met een 24-uursvergunning (goed voor 63 horecazaken, waarvan 43 in het centrum) hun vergunning niet – of slechts sporadisch – gebruikt. Het leeuwendeel sluit in het weekend om uiterlijk 2 uur ‘s nachts de deuren (net zoals horecazaken zonder 24-uursvergunning mogen). Anderen zijn permanent gesloten of slechts heel af en toe tot in de vroege uurtjes open, zoals grote verhuurlocaties Ahoy en WTC. Negen zaken exploiteren daadwerkelijk klokje rond, zoals Holland Casino en nachtcafé Akdeniz.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures