Ga naar de inhoud

Beleidsmakers over de nieuwe cultuurperiode: “Subsidie flexibeler en criteria herijken” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vanaf januari begint de verdeling van de cultuurgelden voor 2021-2024. Een van de aanbevelingen hiervoor was: meer aandacht voor grassroots-initiatieven. We vroegen beleidsmakers Rento Zoutman en Alice Vlaanderen hoe de gedane adviezen terugkomen in de nieuwe cultuurperiode.  

grassroots_II
beeld: Elzeline Kooy

Vanaf januari 2020 buigt de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) zich over alle subsidieaanvragen voor het nieuwe Cultuurplan 2017-2021. De gemeenteraad hakt in het najaar van 2020 de knoop door over de definitieve verdeling. In aanloop naar deze nieuwe verdeling van het cultuurgeld over de Rotterdamse organisaties en makers, verschenen er verschillende adviesrapporten, waaronder het IABx-advies in 2017

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Het grote indekken lijkt begonnen. Aan het eind van het proces van de verdeling van het geld krijgt het Philharmonisch gewoon weer zijn geld, Theater Rotterdam ook. Het iabx rapport zegt ook dit is hét moment om een andere keuze te maken. Het gaat niet gebeuren, ja als er meer geld komt dan willen de gevestigde instellingen wel iets doen met andere doelgroepen. Fijn ook dat we 15.500.000 in het Songfestival stoppen, volledig in tegenstelling tot het iabx rapport. Maar het is tv, dan gaat heel het stadhuis in de euforie stand. Oh ja, daar kunnen we de mensen op Zuid ook mee bereiken, roept wethouder Cultuur Kasmi. De wens is de vader van de gedachten.

  • Laten we met z’n allen hopen van niet. Zo wel, dan heeft heel beleidsvormend Rotterdam erbij gestaan en ernaar gekeken.

   Een bevriend onderzoeker zei eens: “als je het als bestuur jammer vindt dat uit adviezen en onderzoeken steeds dezelfde dingen komen die je eigenlijk al wist, misschien is het dan eens tijd te stoppen met onderzoek en tijd voor actie…”

   En ‘iets doen met/voor andere doelgroepen’ is nou juist het probleem… Nothing about us without us.

   Spannende tijden!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam