Ga naar de inhoud

Carlos Gonçalves: “Morabeza Records is cultureel erfgoed van Kaapverdië en Rotterdam” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar vinden we de herinneringen van de stad, als we verder kijken dan archieven, straatnamen en monumenten? Deze zomer duiken we in de persoonlijke geschiedenis van vijf markante Rotterdammers en hun wijken. In het laatste deel vertelt Carlos Gonçalves het verhaal van Morabeza Records, het allereerste Kaapverdische platenlabel ter wereld, door zijn oom aan de Beukelsdijk opgericht. 

DSC0456
beeld: Khalid Amakran

Het is wat onhandig wandelen met een grote fotolijst onder je arm, maar Carlos Gonçalves houdt het toch een dik uur vol. Op de foto die hij met zich meedraagt is de kop van de Beukelsdijk te zien, met het huis waarin zijn oom João Silva in de jaren zestig het roemruchte Kaapverdiaanse platenlabel Morabeza begon. 

Dat pand op de foto is volledig blauw, net als de huizen eromheen: een kunstwerk van Florentijn Hofman, die de gevels in 2004 met 700 liter blauwe verf overschilderde. Op dat moment huisde Morabeza allang niet meer aan de Beukelsdijk, maar Carlos wil toch even een indruk geven – de panden zijn inmiddels gesloopt en vervangen door nieuwbouw. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam