Ga naar de inhoud

Carlos Gonçalves: “Morabeza Records is cultureel erfgoed van Kaapverdië en Rotterdam” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar vinden we de herinneringen van de stad, als we verder kijken dan archieven, straatnamen en monumenten? Deze zomer duiken we in de persoonlijke geschiedenis van vijf markante Rotterdammers en hun wijken. In het laatste deel vertelt Carlos Gonçalves het verhaal van Morabeza Records, het allereerste Kaapverdische platenlabel ter wereld, door zijn oom aan de Beukelsdijk opgericht. 

DSC0456
beeld: Khalid Amakran

Het is wat onhandig wandelen met een grote fotolijst onder je arm, maar Carlos Gonçalves houdt het toch een dik uur vol. Op de foto die hij met zich meedraagt is de kop van de Beukelsdijk te zien, met het huis waarin zijn oom João Silva in de jaren zestig het roemruchte Kaapverdiaanse platenlabel Morabeza begon. 

Dat pand op de foto is volledig blauw, net als de huizen eromheen: een kunstwerk van Florentijn Hofman, die de gevels in 2004 met 700 liter blauwe verf overschilderde. Op dat moment huisde Morabeza allang niet meer aan de Beukelsdijk, maar Carlos wil toch even een indruk geven – de panden zijn inmiddels gesloopt en vervangen door nieuwbouw. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures