Ga naar de inhoud

Eurovision: geen goede visie voor Rotterdam

Florian Cramer vreest dat het Eurovisie Songfestival de weg plaveit voor een toekomst van easyjetsetters en airbnb’ers, waar Rotterdam later spijt van krijgt. Net zoals hij dat in zijn geboortestad Berlijn zag gebeuren. 

versbeton_opinierubriek-04
beeld: Michael van Kekem

Even snel de cijfers: volgens RTL gaat de Gemeente Rotterdam het Eurovisie Songfestival in 2020 met bijna 15,5 miljoen euro subsidiëren. Laten we het er maar even niet over hebben dat Rotterdam de armoedehoofdstad van Nederland is waar – volgens de maatschappelijke organisatie Warm Rotterdam – 25 procent van de kinderen op of onder de armoedegrens opgroeit en waar zo’n 27.000 huishoudens met schulden kampen die ze uit eigen kracht niet meer kunnen aflossen. En ook niet over het feit dat de 15,5 miljoen geen investering in hogere inkomsten uit toerisme is, maar dat ‘het economische effect op Nederland […] uiteindelijk nihil is’, volgens ING-econoom Thijs Geijer.

Toen Rotterdam cultuurhoofdstad van Europa 2001 werd, was daarvoor 17 miljoen gulden aan gemeentelijke subsidies gebudgetteerd, het voor inflatie gecorrigeerde equivalent van nu 10,2 miljoen Euro. In andere woorden: aan dit eendaagse commerciële spektakel wordt nu 50 procent meer uitgegeven dan eerder aan een jaarprogramma – en laten we het even niet over artistieke kwaliteit hebben. De Eurovision Song Contest heeft ongetwijfeld zijn charme als orgie van camp en eurotrash. Maar met 15.000 euro voor de ballroom-evenementen van Kiki House of Angels en Queer Rotterdam, zou je meer doen voor camp popcultuur in Rotterdam dan met 15 miljoen euro voor Eurovision. Het binnen willen halen van een dergelijk evenement is in mijn ogen een typisch voorbeeld van een second city minderwaardigheidscomplex.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures