Ga naar de inhoud

Eurovision: geen goede visie voor Rotterdam

Florian Cramer vreest dat het Eurovisie Songfestival de weg plaveit voor een toekomst van easyjetsetters en airbnb’ers, waar Rotterdam later spijt van krijgt. Net zoals hij dat in zijn geboortestad Berlijn zag gebeuren. 

versbeton_opinierubriek-04
beeld: Michael van Kekem

Even snel de cijfers: volgens RTL gaat de Gemeente Rotterdam het Eurovisie Songfestival in 2020 met bijna 15,5 miljoen euro subsidiëren. Laten we het er maar even niet over hebben dat Rotterdam de armoedehoofdstad van Nederland is waar – volgens de maatschappelijke organisatie Warm Rotterdam – 25 procent van de kinderen op of onder de armoedegrens opgroeit en waar zo’n 27.000 huishoudens met schulden kampen die ze uit eigen kracht niet meer kunnen aflossen. En ook niet over het feit dat de 15,5 miljoen geen investering in hogere inkomsten uit toerisme is, maar dat ‘het economische effect op Nederland […] uiteindelijk nihil is’, volgens ING-econoom Thijs Geijer.

Toen Rotterdam cultuurhoofdstad van Europa 2001 werd, was daarvoor 17 miljoen gulden aan gemeentelijke subsidies gebudgetteerd, het voor inflatie gecorrigeerde equivalent van nu 10,2 miljoen Euro. In andere woorden: aan dit eendaagse commerciële spektakel wordt nu 50 procent meer uitgegeven dan eerder aan een jaarprogramma – en laten we het even niet over artistieke kwaliteit hebben. De Eurovision Song Contest heeft ongetwijfeld zijn charme als orgie van camp en eurotrash. Maar met 15.000 euro voor de ballroom-evenementen van Kiki House of Angels en Queer Rotterdam, zou je meer doen voor camp popcultuur in Rotterdam dan met 15 miljoen euro voor Eurovision. Het binnen willen halen van een dergelijk evenement is in mijn ogen een typisch voorbeeld van een second city minderwaardigheidscomplex.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik vind het een nogal sterk verhaal dat een enkele gebeurtenis – in dit geval het WK Duitsland 2006 – een land of een stad zó zou kunnen veranderen. Zo lang als ik uitga, hoor ik mensen die ik ken over een weekendje clubben in Berlijn. De populariteit van deze stad kwam zeker niet als een dief in de nacht. Weekendtreinen vol Hollanders gaan die kant op.

  Rotterdam zelf kent een lange geschiedenis van grote evenementen. Die komen en gaan. Wat we er meestal aan overhouden: iets van fietsnietjes of een fietsroute, zoals na de Tour. Daar lig ik niet wakker van. Wie heeft het nog over het EK 2000, toen de finale in De Kuip werd gespeeld?

  Waar ik wel wakker van lig, is dat deze stad steeds populairder wordt. Dat is het resultaat van een bonte mix aan factoren: ja, evenementen, maar vooral een grote schoonmaak die al in de jaren ’90 werd ingezet, lange investeringsagenda’s, de voltooiing van grote infraprojecten, zoals CS en de Markthal, de eindeloze lofzangen in internationale media. Daardoor duiken nu allerlei partijen op onze woningmarkt en commercieel vastgoed. Vervelend, want dat drijft de prijzen op.

  Dat mensen nu een slaatje proberen te slaan uit de komst van het Songfestival door hun woning op Airbnb te zetten, ach, geef ze eens ongelijk. Het Songfestival komt, het Songfestival gaat. Over twee jaar heeft niemand het er meer over. Zo rollen we hier.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Hoe Millennials en Gen-Z de kunstmarkt gaan veranderen

  • Kunst en Cultuur

  Millennials en Gen-Z zijn de nieuwe generatie kunstkopers. Ze zijn niet vermogend, maar dat geeft niet: ze gaan voor betaalbare kunst, online. Jonasz Dekkers sprak met een ondernemer die samen met een compagnon deze affordable art aan de man brengt en opkomende kunstenaars naar een hoger plan wil tillen.

 • Festivals in Rotterdam: “Er blijft altijd een dilemma tussen rust en reuring’’

  • Kunst en Cultuur

  Duizenden uitzinnig dansende mensen, culinair genot bij foodtrucks of culturele verrijking op De Parade: festivals brengen levendigheid in de stad. Tegelijkertijd nemen ze de publieke ruimte in. Zoals op pleinen en parken waar bewoners ontspannen of de hond uitlaten. Van wie is de publieke ruimte?

 • De Boijmans-tentoonstelling in het Rijksmuseum is een bliksemafleider voor wat er speelt in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn maar liefst negentig werken te zien uit de Boijmans-collectie. Lindy Kuit nam een kijkje: “In het licht van de verbouwingsperikelen is de tentoonstelling in het Rijksmuseum bijna profetisch.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam