Ga naar de inhoud

‘s Nachts op stap met de politie: “Het venijn zit hem in de staart” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Uitgaan is niet altijd feest. Elk weekeinde belanden mensen in de cel vanwege vechtpartijen, dronkenschap of vernielingen. Journalisten Maurice Geluk en Tara Lewis liepen een nachtdienst mee met de politie om deze schaduwzijde van het Rotterdamse uitgaansleven te onderzoeken. “Laatst moest er iemand met een overdosis GHB worden gereanimeerd.”


Dossier-Horeca—Politie—Ruben-Hamelink-16

beeld: Ruben Hamelink

“Om 23 uur meert een boot met een hardcorefeest aan bij de Boompjes. Geen idee wat we daarvan kunnen verwachten, maar kan iemand even gaan kijken?” Het is zaterdag, kwart over tien ’s avonds op hoofdbureau Doelwater. Aan het woord is de operationeel coördinator van de politie. Zijn briefing voor de nachtdienst is zojuist begonnen.

In de kleine, benauwde zaal ruikt het naar zweet en automatenkoffie. Alle ruim veertig stoelen zijn bezet. Het merendeel door politieagenten, maar ook door een koppel stadswachten en circa tien jongens van Meion, de aan hun blauwe jassen herkenbare horecastewards. Voor de briefing begint wordt onderling gekletst. De sfeer is gemoedelijk, informeel. 

Tijdens de briefing loopt de coördinator alle feesten langs die staan aangekondigd op DJ Guide. “Goed om te weten dat er een afterparty van Rotterdam Rave is in de Maassilo. En in Thalia is er Bruno & Diaz, weet iemand wat voor publiek daar op af komt?” Een horecasteward: “Jonge jongens.” Dat is blijkbaar genoeg informatie, de briefing dendert door. Twee agenten die de Witte de Withstraat onder hun hoede nemen, krijgen de opdracht naar NRC te gaan als de zaak om 2 uur sluit. Dan belandt in een klap een mensenmassa op straat. 

“Wie kan de Bonaparte en de Keerweer meepakken?” Meepakken betekent in dit geval: langsrijden. Deze twee zaken liggen namelijk buiten de geplande route, legt officier van dienst Marcel Smits na afloop van de briefing uit. Zijn agenten rijden rondjes langs Centraal Station, Delftsestraat, Kruiskade, Witte de With, Meent en Rode Zand. Het liefst zou hij vanavond vijftien agenten op straat hebben, maar vanwege gebrek aan capaciteit zijn het er tien. “Gelukkig nemen de jongens van Meion ons een hoop werk uit handen. Ik weet niet hoe het komt, maar het geelblauw van ons uniform werkt soms als een rode lap op een stier. Zij kunnen een ruzie op straat in zo’n geval beter sussen dan wij.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Wethouder Kasmi, put your money where your mouth is!

  • Kunst en Cultuur

  De gemeente is voornemens meer dan €4 miljoen te bezuinigen op kunst en cultuur. Vooral wijken, vernieuwing en laagdrempelige, grootschalige, gratis evenementen zijn de klos. Reinier Weers laat zien dat grote culturele instellingen buiten schot blijven en het grote publiek dat geen cultuurlobby achter zich heeft, in de kou staat.

 • Snikkend naar Boijmans

  • Kunst en Cultuur

  Na vijf jaar heropent Museum Boijmans van Beuningen haar deuren. Voor eventjes dan, tijdens de speciale kunsttoer Snakken naar Boijmans. Met werk specifiek gemaakt voor het museum in verbouwing, een uitgestippelde route en vrolijk geïllustreerde kaarten.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures