Ga naar de inhoud

Sanneke van Hassel: “Fictie is een uitnodiging om vaker over het leven van andere mensen na te denken” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De nieuwe verhalenbundel van Rotterdamse schrijver Sanneke van Hassel verschijnt deze maand: Nederzettingen. Vers Beton vroeg haar hoe Rotterdam in haar verhalen is veranderd sinds ze begon met schrijven, en meer.

Sanneke van Hassel kwam met een omweg – zoals ze het zelf zegt – in het vak van auteur terecht. Van jongs af aan verzon ze verhalen, maar ze deed daar verder niet veel mee. Na de studies theaterwetenschap en cultuurgeschiedenis werkte ze jarenlang achter de schermen in de theaterwereld. Na ‘het honderdste persbericht’, was het tijd voor iets anders. Ook toen ze naar de Schrijversvakschool ging en in literaire tijdschriften publiceerde, bleef het idee dat schrijven haar beroep kon worden voor haar ongrijpbaar. Tot uitgeverij De Bezige Bij belde: ze debuteerde met de verhalenbundel IJsregen (2005). Hoewel ze sindsdien ook romans publiceerde, staat Van Hassel vooral bekend als auteur van korte verhalen, zoals in haar nieuwe bundel Nederzettingen.

Ik las op de site van de uitgever dat het boek ‘over een rusteloze tijd en een versplinterde samenleving’ verhaalt. Dat klonk mij vrij pessimistisch in de oren?
“Later heb ik aan die tekst nog ‘met humor en mededogen’ toegevoegd, maar dat staat er vast nog niet bij. Een splinter doet pijn, daarom klinkt versplintering wat negatief. Maar zo bedoel ik het hier niet. Het gaat erom dat er in de stad heel veel verschillende levens heel dicht op elkaar geleid worden. Het laatste verhaal van de bundel gaat over een man die al zijn hele leven in een straat woont en door de brandweer uit zijn zolderkamer getakeld wordt omdat hij met een zware longontsteking naar het ziekenhuis moet. Terwijl dat gebeurt denkt hij heel liefdevol aan alle mensen die hij kent in zijn straat. Hij ziet de diversiteit als een rijkdom en zo zie ik dat ook.”

Waarom koos je de titel Nederzettingen?
“Als titel van een bundel kies ik meestal de titel van een verhaal waar ik tevreden mee ben, die tot de verbeelding spreekt en iets van de thematiek laat doorschemeren. In dit geval gaat het titelverhaal over een archeologe die onderzoek doet naar de eerste vestigingen van de stad Rotterdam en tegelijkertijd zichzelf graag wil vestigen. Als je op een plek gaat wonen, werken, dan zet je jezelf als het ware ergens neder. Archeologie laat zien hoe tijdelijk dat kan zijn. Archeologen leggen plekken bloot waar ooit hele beschavingen waren, maar waar nu gewoon een bos overheen gegroeid kan zijn. Dat vind ik de ontwikkelingen Rotterdam ook relativeren, het is sinds een jaar of tien booming, maar misschien is er over twintig jaar wel weer een slechte tijd.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures