Ga naar de inhoud

Straatkunstwerken omdat de ‘ontwikkeling van de stad niet alleen om iconen gaat’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Deze zomer verschenen op vier plekken in de stad plots tijdelijke kunstwerken. De locaties zijn wat vreemd, niet in elkaars buurt en de kunstenaars zijn allemaal beginnend maar veelbelovend. Vers Beton sprak initiatiefnemer Joël Paalvast over het idee achter Stadsstukken en de uitvoering ervan.

000025-Hilde-Speet-14
Lloydkwartier, ‘Please, Do Not Run’ (Pip Passchier)

Hoe ontstond bij jou het idee voor Stadsstukken?

“Het begon met de vraag: wat is de rol van een jonge ontwerper als de stad verdicht? In de jaren ’80 had Rotterdam 4000 inwoners per vierkante kilometer en in 2008 waren dat er 7500. Maar om het in perspectief te plaatsen: Amsterdam heeft er 14.000 en Parijs 33.000 per vierkante kilometer. Wat dat betreft is Rotterdam nog een ander geval. Maar de verdichting zet door en dat heeft zijn weerslag de openbare ruimte. Dus juist nu moeten we nadenken over de invulling van de openbare ruimte, voordat die helemaal volgebouwd is.”

“In Frankrijk heb je het evenement Horizons Sancy, in de buurt van Clermont-Ferrand. Ieder jaar worden daar twaalf kunstenaars uitgenodigd om iets te doen in de natuur, in een gebied ongeveer zo groot als de regio Rijnmond. Ik ben daar een paar keer geweest en merkte iedere keer: doordat er een laag wordt toegevoegd aan de bestaande omgeving, sta je meer stil bij die omgeving. Dat effect wilde ik vertalen naar onze stedelijke context.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam