Ga naar de inhoud

Straatkunstwerken omdat de ‘ontwikkeling van de stad niet alleen om iconen gaat’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Deze zomer verschenen op vier plekken in de stad plots tijdelijke kunstwerken. De locaties zijn wat vreemd, niet in elkaars buurt en de kunstenaars zijn allemaal beginnend maar veelbelovend. Vers Beton sprak initiatiefnemer Joël Paalvast over het idee achter Stadsstukken en de uitvoering ervan.

000025-Hilde-Speet-14
Lloydkwartier, ‘Please, Do Not Run’ (Pip Passchier)

Hoe ontstond bij jou het idee voor Stadsstukken?

“Het begon met de vraag: wat is de rol van een jonge ontwerper als de stad verdicht? In de jaren ’80 had Rotterdam 4000 inwoners per vierkante kilometer en in 2008 waren dat er 7500. Maar om het in perspectief te plaatsen: Amsterdam heeft er 14.000 en Parijs 33.000 per vierkante kilometer. Wat dat betreft is Rotterdam nog een ander geval. Maar de verdichting zet door en dat heeft zijn weerslag de openbare ruimte. Dus juist nu moeten we nadenken over de invulling van de openbare ruimte, voordat die helemaal volgebouwd is.”

“In Frankrijk heb je het evenement Horizons Sancy, in de buurt van Clermont-Ferrand. Ieder jaar worden daar twaalf kunstenaars uitgenodigd om iets te doen in de natuur, in een gebied ongeveer zo groot als de regio Rijnmond. Ik ben daar een paar keer geweest en merkte iedere keer: doordat er een laag wordt toegevoegd aan de bestaande omgeving, sta je meer stil bij die omgeving. Dat effect wilde ik vertalen naar onze stedelijke context.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Punk’s not dead in Rotterdam

    • Kunst en Cultuur

    Punkliefhebbers Timo Croes en Gary van Niks hadden genoeg van het reizen naar Amsterdam of Antwerpen voor punkconcerten en richten Nospray op, een organisatie die punkbands naar Rotterdam haalt. “Uiteindelijk zijn we het maar zelf hier gaan organiseren.”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam