Ga naar de inhoud

Unorthadox: “Ik heb me altijd opgesteld als bruggenbouwer tussen de oude en de nieuwe Kaap” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar vinden we de herinneringen van de stad, als we verder kijken dan archieven, straatnamen en monumenten? Deze zomer duiken we in de persoonlijke geschiedenis van vijf markante Rotterdammers en hun wijken. Rapper, dichter, songwriter en theatermaker Unorthadox (38) deed jarenlang zijn best om een verbinder te zijn voor bewoners van Katendrecht, maar twijfelt inmiddels of hij zelf nog een plek in de wijk heeft.  

DSC0962
beeld: Khalid Amakran

Is er een plek in Rotterdam die de afgelopen decennia zoveel veranderd is als Katendrecht? Van roemruchte zeeliedenbuurt via grimmige probleemwijk naar een yuppenwalhalla waar de gemiddelde koopwoning inmiddels bijna vier ton kost: het schiereiland versleet door de jaren heen vele identiteiten en reputaties. Unorthadox (o.a. Kyteman’s Orchestra, Shahmen) – Dox voor vrienden en kennissen – kent ze allemaal. 

Het zal begin jaren vijftig zijn geweest toen de wegen van zijn grootouders elkaar op de Kaap kruisten. Dox neemt ons mee naar de overkant van de Rijnhaven, waar hij vanaf de Wilhelminapier de exacte plek aanwijst. Waar de vroegere veerpont tussen de Kop van Zuid en Katendrecht aanmeerde, ten westen van de Fenixloodsen, is nu de knalgele steiger van de watertaxi te vinden. Op die plek schudde Maria Schouten voor het eerst de hand van Alwin Davis, een Surinamer die naar de VS was geëmigreerd en uiteindelijk als zeeman op de Holland-Amerika lijn in Rotterdam was beland. “Ze trouwden, bleven op Katendrecht wonen en kregen kregen zes kinderen, waarvan mijn vader de oudste is”, vertelt Dox. Hij moet zijn stem verheffen om boven de harde windvlagen uit te komen. 

Zo kwam het dat Dox zich van kleins af aan thuisvoelde op de Kaap, zelfs terwijl hij in Charlois en IJsselmonde opgroeide bij zijn moeder. “Ook toen ik weinig contact had met mijn vader, kwam ik wel veel over de vloer bij mijn oma en andere familieleden die in de wijk woonden.” Toen hij op zichzelf ging wonen was de keuze snel gemaakt: een appartementje op het schiereiland.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Activist Benji de Levie: “Juist Rotterdam moet zich uitspreken tegen de waanzin in Gaza”

    • Human interest

    Activist Benji de Levie zat ooit tweeëneenhalve maand in een Israëlische gevangenis. Hij maakt zich al bijna vijftig jaar hard voor de Palestijnse zaak. “Als je wegkijkt heb je een bepaalde schuld. Ik ga die niet dragen.”

  • De langzame wederopstanding van een probleemstraat

    • Misdaad

    Ooit waren het chique winkelstraten, de afgelopen decennia hadden de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk een minder goede reputatie. Tot 2019, toen Alliantie Hand in Hand startte met een make-over en 63 winkelpanden kocht om meer grip te krijgen op de straat. Vers Beton maakte de tussenstand op.

  • Fotograaf Stacii Samidin: “Ik kom niet als fotograaf, maar als persoon”

    • Human interest

    Stacii Samidin heeft zijn eerste fotoboek gepubliceerd. Met rauwe, eerlijke beelden geeft hij outsiders een stem. Hij vertelt over zijn jeugd, levenswerk en eerste fotoboek. “Mijn fotografie is een spiegel van mezelf.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Een feestelijke openingsavond vol performances, installaties, films, muziek — en onverwachte ontmoetingen met afval, kunst en transformatie.

    Venue: Nieuwe Instituut
    Datum:
  • Lieve Rotterdammers, kom meehelpen om wonen weer van onszelf te maken en ook betaalbaar!

    Venue: Festivalhart Schiemond
    Datum:
  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Wil je bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik door slim gebruik van digitale systemen, data en technologie en door het uitvoeren van markt- en impactonderzoek?

  • Wij zijn op zoek naar een nieuw lid voor de RvT. We zoeken een toezichthouder met aanvullende competenties van de zittende leden, en daarom bij uitstek iemand uit de culturele sector zelf en bovendien de diversiteit van de raad vergroot. Ervaring is ondergeschikt aan de bereidheid om te leren en ontwikkelen als toezichthouder.

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Bekijk alle vacatures