Ga naar de inhoud

Unorthadox: “Ik heb me altijd opgesteld als bruggenbouwer tussen de oude en de nieuwe Kaap” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar vinden we de herinneringen van de stad, als we verder kijken dan archieven, straatnamen en monumenten? Deze zomer duiken we in de persoonlijke geschiedenis van vijf markante Rotterdammers en hun wijken. Rapper, dichter, songwriter en theatermaker Unorthadox (38) deed jarenlang zijn best om een verbinder te zijn voor bewoners van Katendrecht, maar twijfelt inmiddels of hij zelf nog een plek in de wijk heeft.  

DSC0962
beeld: Khalid Amakran

Is er een plek in Rotterdam die de afgelopen decennia zoveel veranderd is als Katendrecht? Van roemruchte zeeliedenbuurt via grimmige probleemwijk naar een yuppenwalhalla waar de gemiddelde koopwoning inmiddels bijna vier ton kost: het schiereiland versleet door de jaren heen vele identiteiten en reputaties. Unorthadox (o.a. Kyteman’s Orchestra, Shahmen) – Dox voor vrienden en kennissen – kent ze allemaal. 

Het zal begin jaren vijftig zijn geweest toen de wegen van zijn grootouders elkaar op de Kaap kruisten. Dox neemt ons mee naar de overkant van de Rijnhaven, waar hij vanaf de Wilhelminapier de exacte plek aanwijst. Waar de vroegere veerpont tussen de Kop van Zuid en Katendrecht aanmeerde, ten westen van de Fenixloodsen, is nu de knalgele steiger van de watertaxi te vinden. Op die plek schudde Maria Schouten voor het eerst de hand van Alwin Davis, een Surinamer die naar de VS was geëmigreerd en uiteindelijk als zeeman op de Holland-Amerika lijn in Rotterdam was beland. “Ze trouwden, bleven op Katendrecht wonen en kregen kregen zes kinderen, waarvan mijn vader de oudste is”, vertelt Dox. Hij moet zijn stem verheffen om boven de harde windvlagen uit te komen. 

Zo kwam het dat Dox zich van kleins af aan thuisvoelde op de Kaap, zelfs terwijl hij in Charlois en IJsselmonde opgroeide bij zijn moeder. “Ook toen ik weinig contact had met mijn vader, kwam ik wel veel over de vloer bij mijn oma en andere familieleden die in de wijk woonden.” Toen hij op zichzelf ging wonen was de keuze snel gemaakt: een appartementje op het schiereiland.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Twee jaar na de White Lives Matter-projecties hebben de daders de politieke wind mee

    • Politiek

    Zes maanden cel eist het Openbaar Ministerie tegen de twee mannen die tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug projecteerden. Nigel van Schaik woonde de rechtszitting bij en ontdekte dat we anno 2025, met de PVV als grootste politieke partij, misschien wel moeten geloven aan een nieuwe werkelijkheid.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam