Ga naar de inhoud

“Armoede is een fulltime job” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Afgelopen zomer werden de Rotterdamse raadsleden uitgedaagd om te leven van 50 euro per week, door stichting Warm Rotterdam. Dit zijn de lessen die de politici trokken uit een week rondkomen van 50 euro.

MarkvanWijk-Armoedechallenge-bovenbeeld
beeld: Mark van Wijk

Midden in wat politici het zomerreces noemen en journalisten komkommertijd, kregen alle 45 Rotterdamse gemeenteraadsleden een ongebruikelijke vraag: “Kunt u leven van € 50 per week?” Was het antwoord nee, dan kwam de vervolgvraag: waarom verwachten we dat dan wel van de 100.000 Rotterdammers die schulden hebben en de ruim 22 duizend Rotterdamse kinderen die in armoede leven? Was het antwoord ja, dan volgde een uitdaging: bewijs het maar.

De uitdaging kwam van stichting Warm Rotterdam. De organisatie wil hiermee meer aandacht voor armoede en schuldenproblemen in de stad genereren. Ervaringsdeskundigen – mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om in Rotterdam in armoede te leven – staan centraal in de aanpak van Warm Rotterdam.

De timing van de challenge was bewust, want raadsleden kregen zo tijdens hun vakantie genoeg bedenktijd. En de landelijke en lokale media besteedden aan het einde van de nieuwsluwe zomerperiode uitgebreid aandacht aan het project.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures