Ga naar de inhoud

“Armoede is een fulltime job” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Afgelopen zomer werden de Rotterdamse raadsleden uitgedaagd om te leven van 50 euro per week, door stichting Warm Rotterdam. Dit zijn de lessen die de politici trokken uit een week rondkomen van 50 euro.

MarkvanWijk-Armoedechallenge-bovenbeeld
beeld: Mark van Wijk

Midden in wat politici het zomerreces noemen en journalisten komkommertijd, kregen alle 45 Rotterdamse gemeenteraadsleden een ongebruikelijke vraag: “Kunt u leven van € 50 per week?” Was het antwoord nee, dan kwam de vervolgvraag: waarom verwachten we dat dan wel van de 100.000 Rotterdammers die schulden hebben en de ruim 22 duizend Rotterdamse kinderen die in armoede leven? Was het antwoord ja, dan volgde een uitdaging: bewijs het maar.

De uitdaging kwam van stichting Warm Rotterdam. De organisatie wil hiermee meer aandacht voor armoede en schuldenproblemen in de stad genereren. Ervaringsdeskundigen – mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om in Rotterdam in armoede te leven – staan centraal in de aanpak van Warm Rotterdam.

De timing van de challenge was bewust, want raadsleden kregen zo tijdens hun vakantie genoeg bedenktijd. En de landelijke en lokale media besteedden aan het einde van de nieuwsluwe zomerperiode uitgebreid aandacht aan het project.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam