Ga naar de inhoud

Automatisch regenbergingsdak van 5000 m2 voor De Doelen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Schieblock was afgelopen jaar proefkonijn voor een ‘slim dak’ dat communiceert met de weersvoorspellingen, om automatisch regenwater af te voeren of vast te houden. Met succes: de Doelen wordt nu een van de 18 eerste afnemers in het land, met 5000 vierkante meter dak. 

Vlucht-september-2017-©Ossip451
beeld: Ossip van Duivenbode

Wie het Schieblock niet kent van de beeldbepalende gele Luchtsingel aan de straatkant of de Biergarten en nachtclub Annabel aan de andere kant, kent het waarschijnlijk van de kweektuin DakAkker en café Op ’t Dak, op de zevende verdieping van het gebouw. 

In de bloeiende daktuin op het dak van het Schieblock –  ’s zomers vol eetbare bloemen, kruiden, groenten en insecten – hoor je de echo’s van de claxons op de weg beneden, een langsrijdende trein, af en toe een malende koffiemachine en… “hoor je dat?” vraagt dakboer Wouter Bauman. “Een slechtvalk paartje!” Hij wijst naar het gebouw aan de andere kant van de Schiekade, waar de twee roofvogels hun nest gebouwd hebben.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures