Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Schieblok-1605×900
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Na meer dan 10 jaar staat het bijna te gebeuren. Het Schiekadeblok, ‘t meest oostelijke stukje van Rotterdam Central District (RCD), begrensd door de Schiekade, Schiestraat, Delftsestraat en Delftseplein, wordt herontwikkeld. Wij noemen dat stukje District East.

In tijden van economische crisis, de opkomst en neergang van vastgoedbonzen, topambtenaren en wethouders, gebeurden hier geweldige dingen. In District East werd het nieuwe Rotterdam geboren. Het Rotterdam waarmee de gemeente grote corporates overhaalt om zich weer te vestigen in het centrum. Waar onze stedelijke persofficier graag journalisten naar toe stuurt voor mooie artikelen in buitenlandse pers. Waar je struikelt over de toeristen met lovende cityguides in de hand. Waar Rotterdammers trots op zijn.

“In District East werd het nieuwe Rotterdam geboren”

Dankzij initiatieven van pionierende en ondernemende Rotterdammers is in de tijdelijke situatie een creatief, innovatief, rauw en cultureel milieu ontstaan. Een ecosysteem waar die nieuwe initiatieven opbloeien tot volwassen entiteiten.

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Zo werd Het Schieblock een commercieel verhuurde, creatieve hub met hotspot Op Het Dak, en de DakAkker, de grootste openlucht dakboerderij van Nederland. Zo groeiden Biergarten, BAR en Annabel uit tot serieuze horecaondernemingen, die het Rotterdamse uitgaansleven de hoognodige kleur geven. En zo zijn er talloze voorbeelden.                                                    

Die pioniers willen de energie behouden. Want dat de stad er wel bij vaart is duidelijk. Onafhankelijk onderzoek van RebelGroup naar het maatschappelijk belang en de economische betekenis van de creatieve bedrijven en andere functies in het Schiekadeblok voor RCD en de stad, onderschrijft de noodzaak van het ecosysteem. Omdat de markt hun behoud niet kan garanderen, ziet RebelGroup hierin een belangrijke, sturende taak voor de overheid.

De gemeente Rotterdam – eigenaar van grond en veel van de gebouwen – zegt dat ook te willen. In het ambitiedocument beschrijft ze de waarde van District East en de positie in het toekomstige aanbestedingstraject. Ons initiatief om de pionierende ondernemers in het gebied te verenigen heeft de gemeente Rotterdam dan ook aldoor aangemoedigd; de vereniging wordt gezien als de aangewezen gesprekspartner bij de vorming van de plannen voor het gebied. Met als voornaamste doel het behoud van het levendig ondernemersklimaat.

“De werkelijkheid haalt ons in: huurcontracten worden niet verlengd en onderhoud blijft uit”

We lijken het dus allemaal met elkaar eens te zijn. Maar die eensgezindheid is nog niet vastgelegd in nieuw beleid en dus haalt de werkelijkheid ons in. Met als gevolg dat huurcontracten niet verlengd, of per maand opgezegd kunnen worden. Onderhoud blijft uit, of wordt minimaal uitgevoerd.

Niemand weet waar hij/zij aan toe is. Dit creëert het tegenovergestelde van wat we allemaal willen. Het werkt demotiverend, houdt groei en investeringen tegen en zorgt voor leegloop. 

Dus gemeente Rotterdam: als je de waarde van de huidige ondernemers erkent, de energie wil behouden en ten dienste wil stellen aan het hogere doel om de grotere bedrijven aan te trekken, voeg dan daad bij woord. Wij willen een eerlijk gesprek en een gezamenlijke aanpak om de volgende fase van de tijdelijkheid in te gaan.

Alleen dan kunnen we er met alle partijen voor zorgen dat District East doorgroeit als toonaangevend stuk binnenstad.

3mp Online video, 45 live, 100 % marketing automation, 100% email, Aagje Inc, Annabel, Almost Modern, Architects for Urbanity, Archi Guides, BAR / POING arcade, Bardet, Beng Beng, Biergarten Rotterdam, BKT advies, Blocklab & wolfpack, Blokkers van der Veen, Architecten, Buzinezzclub, Burgertrut, CIC, Carthago consult, City Förster, CityXP & YourXP, Couture 33, Crimson, Dana Romina, Photography, De Dependance, De garage 2020, De Nieuwe Lichting, Dyreskinn, EABK, Eendracht festival, Enver, Eskimoos, FC Schiestraat, Form Fabric, Fresh New Blue, Friends For Brands, Garage 2020, Gewoon Arie, GOLDSMITH, Groot in Vastgoed, H2RUIMTE BV, Hats & Tales, Headmade, Helgasnelarchitecten, Hiphop in je smoel, Hiphophuis, IABR, Ilse van Klei, Immer, Impactful Online Marketing, In Architectuur, Independent School For The City, International New Town Institute, IABR, ISH Jewels, Jazzinternational, LaLaLa Management, Land-made, tuin- en landschapsontwerp, Lexiq, LG architecten, Luc Büthker | Photography, Maaskant school for the City, Mangrove, Marvin Bruin Art & illustrations, MAVV, Mess bv, Metz Real Estate, MKB Brandstof, Mo Media, MOMO, Mothership, MRO Studio, Music Matters, My Bestseller, Mykech / REVERSE, Narecht Advocaten, NOOX City v.o.f., Onlinevisual, Op het dak, Operator, Oppercleas, Office For Metropolitan Information, Peppered, Perron, photography Pinkman Records, Pluq studio, Popovfilm, Pow Wow Rotterdam, Pro Space, PS Doet, RCD, Rewriters Rotterdam, RMC, Roadman, Roodkapje, Rooftop Energy, Roots & Routes, Ross & Ford, Roy Gilsing Design, Salsability, SaM&, Silas Illustraties, Soul Metropool, Spatie, Sprikk, Sl!m Dak, Steel Rides, Stichting Serious Film, Stick it/ Wrap maniacs, Studio Ever & de Gier, Studio LIN, Studio Maks, Studio Ossidiana, Studio Oxl, Studio van Soest, Studio voor ruimtelijke ontwerpen, Super Social Agency, TANK denkt en ontwerpt, Teun Vonk/Florian Braakman/Mex Dovey, The Loft by Wicked Grounds, The New Raw, Transport, Urban Guides, Visual, VM Design, We Are You, Wicked ground, Zoarchitecten, ZUS

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

©Dana Romina_Valerie_004

Valerie Kuster

Valerie Kuster verliet na 8 jaar haar baan in de architectuur in London en trok een jaar door Zuid Amerika om zich culinair te verwonderen. Ze kwam terug naar Rotterdam, vestigde zich in het Schieblock en begon een creatief en culinair productiehuis.  Ze startte Op Het Dak, de rooftop-bistro bovenop het Schieblock waar de oogst van de dakakker in het menu wordt verwerkt. Daarnaast heeft ze Food Rhapsody, een platform voor culinaire interventies. Ook is Valerie producent voor The DIFD (Dutch Institute of Food & Design) en heeft ze dit jaar de wereldpremière van Edible Futures in Canada geproduceerd. 

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.