Ga naar de inhoud

Brogan Davison: “Ik vind het heerlijk om rommelig te zijn, te falen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Britse choreograaf en theatermaker Brogan Davison werkt dit najaar vier weken in Rotterdam aan haar The Brogan Davison Show. Ze komt in haar huiskameroptredens ongemakkelijk dichtbij, merkte Fay van der Wall, die met Davison en dramaturg Ingrid Vranken sprak over optreden in Rotterdam. “De politieke boodschap zit er onderhuids in verweven”.

Zaterdagavond. Ik bevind me in een woonkamer, smaakvol ingericht, in een jaren dertig blok in het centrum van Rotterdam. Op tafel een bakje nootjes, er is wijn, koffie en thee. Een stuk of vijftien mensen staan in plukjes te kletsen in de woonkamer en aangrenzende keuken, als bij een verjaardagsfeestje. Dan wordt de bezoekers vriendelijk verzocht om te gaan zitten op de bank, stoelen en krukjes die als geïmproviseerde tribune zijn opgesteld in de kamer. Nu zie ik pas dat de zwarte staande lamp links van me geen Deens designstuk is, maar een theaterspot en dat er een microfoon en speaker voor de balkondeuren staan.

De gastvrouw krijgt een brief in haar handen geduwd en wordt gesommeerd om hem voor te lezen. De brief is vanuit haar eigen perspectief geschreven en bevat een paar gênante grapjes. Het publiek lacht ongemakkelijk. Als ze klaar is, gaat er muziek aan en wordt er een wolk rook de kamer ingeblazen. Daaruit verschijnt een kleine vrouw met kort blond haar, een grote bril en een blauwe glittercape. Ze wappert flink met de cape en neemt dan plaats achter de microfoon: “Hello Rotterdam!” The Brogan Davison Show is begonnen.

Geisje.VersBeton.TheaterRdam.BroganDavison06
beeld: Geisje van der Linden

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Hoe Millennials en Gen-Z de kunstmarkt gaan veranderen

  • Kunst en Cultuur

  Millennials en Gen-Z zijn de nieuwe generatie kunstkopers. Ze zijn niet vermogend, maar dat geeft niet: ze gaan voor betaalbare kunst, online. Jonasz Dekkers sprak met een ondernemer die samen met een compagnon deze affordable art aan de man brengt en opkomende kunstenaars naar een hoger plan wil tillen.

 • Festivals in Rotterdam: “Er blijft altijd een dilemma tussen rust en reuring’’

  • Kunst en Cultuur

  Duizenden uitzinnig dansende mensen, culinair genot bij foodtrucks of culturele verrijking op De Parade: festivals brengen levendigheid in de stad. Tegelijkertijd nemen ze de publieke ruimte in. Zoals op pleinen en parken waar bewoners ontspannen of de hond uitlaten. Van wie is de publieke ruimte?

 • De Boijmans-tentoonstelling in het Rijksmuseum is een bliksemafleider voor wat er speelt in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn maar liefst negentig werken te zien uit de Boijmans-collectie. Lindy Kuit nam een kijkje: “In het licht van de verbouwingsperikelen is de tentoonstelling in het Rijksmuseum bijna profetisch.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam