Ga naar de inhoud

Een shotje activisme voor Rotterdamse stadmakers — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

“If you get into the room, wedge the door open for others” Dat is het motto van Muf Art&architecture uit Londen. De ontwerpers gaan ongelijkheid te lijf met ontwerpen voor een meer inclusieve openbare ruimte. Vers Beton vroeg medeoprichter Liza Fior om haar aanpak op Rotterdam toe te passen, tijdens een wandeling over het Afrikaanderplein. 

Liza_Fior_lvd_2
beeld: Loes van Duijvendijk

Architect Liza Fior kwam op uitnodiging van de Independent School for the City naar Rotterdam voor het ‘School’s Out’-programma dat elke laatste vrijdag van de maand plaatsvindt. Fior verklapte in een humoristisch, chaotisch en bevlogen verhaal hoe zij met haar werk protesteert tegen de dominantie van kapitaalkrachtige vastgoedbedrijven in haar thuisstad Londen. 

Met bureau Muf Art&architecture ontwerpt Fior sinds 1994 publieke ruimtes en ruimtes in gebouwen die de leefomstandigheden voor Londenaren moeten verbeteren. Of – zoals zij zegt – draaglijk te houden. Zo kreeg het bureau bijvoorbeeld de opdracht om de hoofdstraat van Whitechapel – een wijk met diverse bevolking – te ‘upgraden’ voorafgaand aan de Olympische Spelen in Londen (2012). De wijk lag namelijk langs de route van het centrum van Londen naar het Olympisch Park aan de oostkant van de stad.

Fior overtuigde het stadsbestuur om het belastinggeld niet in de gewenste esthetische makeover te steken  – die voor het oog de televisiecamera’s was bestemd – maar in de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Om zo iets te doen waar bewoners écht wat aan hebben. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures