“If you get into the room, wedge the door open for others” Dat is het motto van Muf Art&architecture uit Londen. De ontwerpers gaan ongelijkheid te lijf met ontwerpen voor een meer inclusieve openbare ruimte. Vers Beton vroeg medeoprichter Liza Fior om haar aanpak op Rotterdam toe te passen, tijdens een wandeling over het Afrikaanderplein.
Architect Liza Fior kwam op uitnodiging van de Independent School for the City naar Rotterdam voor het ‘School’s Out’-programma dat elke laatste vrijdag van de maand plaatsvindt. Fior verklapte in een humoristisch, chaotisch en bevlogen verhaal hoe zij met haar werk protesteert tegen de dominantie van kapitaalkrachtige vastgoedbedrijven in haar thuisstad Londen.
Met bureau Muf Art&architecture ontwerpt Fior sinds 1994 publieke ruimtes en ruimtes in gebouwen die de leefomstandigheden voor Londenaren moeten verbeteren. Of – zoals zij zegt – draaglijk te houden. Zo kreeg het bureau bijvoorbeeld de opdracht om de hoofdstraat van Whitechapel – een wijk met diverse bevolking – te ‘upgraden’ voorafgaand aan de Olympische Spelen in Londen (2012). De wijk lag namelijk langs de route van het centrum van Londen naar het Olympisch Park aan de oostkant van de stad.
Fior overtuigde het stadsbestuur om het belastinggeld niet in de gewenste esthetische makeover te steken – die voor het oog de televisiecamera’s was bestemd – maar in de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Om zo iets te doen waar bewoners écht wat aan hebben.
Nog geen reactie — begin de discussie!